Linkovi

Amerika prima više izbjeglica nego svi drugi zajedno


Prema podacima UNHCR-a, Sjedinjene Države svake godine primaju više izbjeglica nego sve druge zemlje zajedno. Ove godine, oko 70 hiljade izbjeglica će u Sjedinjenim Državama naći svoj novi dom. Zvaničnica State departmenta zadužena za pomoć izbjeglicama Ellen Sauerbrey kaže da su izbjeglice integralni dio američkog života.

Preko 2 miliona i 600 hiljada izbjeglica se stalno naselilo u Sjedinjenim Državama nakon 1975. godine, kaže pomoćnica američkog državnog sekretara zadužena za pomoć izbjeglicama Ellen Sauerbrey. Ona dodaje da je ta cifra veća od cifre raseljenih ljudi u svim drugim zemljama zajedno.

Nakon drugog svjetskog rata, više izbjeglica je našlo svoj stalni dom u Sjedinjenim Državama nego u bilo kojoj drugoj zemlji. Prošle godine smo otvorili vrata za 53 hiljade izbjeglica iz 55 različitih zemalja. To je više od svih drugih zemalja zajedno, kaže gospođa Sauberbrey koja se nalazi na čelu odjela za stanovništvo, izbjeglice i migraciju pri State Departmentu. Ona kaže da se izbjeglice, radije nego ekonomski teret, smatraju snagom koja doprinosi američkoj društvenoj i ekonomskoj snazi.

”Vidjela sam kako izbjeglice mogu imati ogroman pozitivan utjecaj na ekonomiju naše zemlje, kao što su i izvor snage raznolikosti.“

Kada se nasele u Sjedinjenim Državama, izbjeglice iz cijelog svijeta dobijaju pomoć za integraciju, od smještaja i medicinske njege do obrazovnih i mogućnosti zapošljavanja. Gospođa Sauerbrey kaže da američki odgovor izazovima globalne populacije odražava američke vrijednosti promoviranja ljudskih prava i izbjeglicama nudi životne mogućnosti.

Odjel State Departmenta za stanovništvo, izbjeglice i migraciju ima godišnji budžet od preko 800 miliona dolara. U ovoj godini, odvojeno je gotovo 45 miliona dolara za pružanje pomoći izbjeglicama u Evropi.

Glavni fokus američke pomoći Evropi je preko milion osoba koje su i dalje raseljene kao rezultat neriješenih odnosa, koji su počeli raspadom Sovjetskog saveza, kao i drugih sukoba u Kavkazu, kaže gospođa Suerbrey.

Ona dodaje da će Amerika i dalje tijesno surađivati s UNHCR-om i svojim ne-vladinim partnerima kako bi se ponudila zaštita i trajnija rješenja na Balkanu.

Zahtjev za budžet za 2007. godinu za američke izbjegličke programe predviđa izgradnju kapaciteta za hitan odgovor u tom ratom razrušenom regionu, kako bi se razradili planovi za moguće migracije koje mogu nastati nakon razgovora o konačnom statusu Kosova.

XS
SM
MD
LG