Linkovi

Robotsko digitaliziranje knjiga


Robot daje ključni doprinos digitalnoj revoluciji, listajući, i skenirajući više od hiljadu i sto stranica na sat.

Naš cilj je da što više od 8 miliona naslova koliko ovdje imamo, digitaliziranjem učinimo pristupačnijim korisnicima, kaže Michael Keller, sa Univerziteta Stanford.

Prenošenje knjiga u bazu digitalnih podataka do sada je bio zamoran posao, ograničen brojem knjiga kompletiranih na internetu. Roboti sada revolucionarno mjenjaju taj proces, kaže William Lefurgy, iz Kongresne biblioteke.

“Oni su pravo savršenstvo, jer da to radi neka osoba, to bi bilo uslikaj, okreni stranicu, uslikaj ponovo ...ali roboti digitalne kopije prave mnogo, mnogo brže.”

Lefurgy, koji vodi projekat digitalizacije u Kongresnoj biblioteci, kaže da zemlje širom svijeta sve više nastoje svoje kulturno nasljedje digitalizirati i učiniti dostupnim na internetu.

“Internet nam omogućava da digitalizirane knjige budu šire pristupačne, naglašava Michael Keller, sa Univerziteta Stanford.”

Koristeći pretragu, ili web stranicu Stanforda, publika jednostavno može za sebe digitalizirati materijal iz Stanfordove biblioteke i drugih kolekcija. Gospodin Lefurgy kaže da je digitalizacija u porastu, i to je veoma popularna aktivnost, jer omogućava da ono što je do sada bilo na policama, ili ladicama, ili negdje na čuvanju unutar biblioteka bude na internetu, i da to možete naći brzo i lako.

Sobzirom na ogroman broj knjiga, čak će i robotu koji čita više od hiljadu stranica na sat, trebati više godina da to sve prenese na internet, ali će onda svi na svijetu koji imaju pristup kompjuteru, imati pristup knjižnom blagu Stanforda, i drugim do sada teško dostupnim knjigama.

XS
SM
MD
LG