Linkovi

Onima koji stižu EU nastoji ponuditi povratak


Uz svjetski dan izbjeglica, Evropa se prisjeća za nju jednog od ključnih i još uvijek sistemski neriješenih problema- ljudi koji bi željeli da u državama Zapada pronadju novu domovinu, tražeći za to bilo kakvu mogućnost. Teoretski, mogućnost postoji, praktično- Unija čini sve kako bi onima koji stižu, kao najbolju opciju ponudila - povratak.

Bez obzira koja od država predsjedavala Unijom, politika prema izbjeglicama, imigrantima i potražiocima azila slijedi direktivu- smanjiti priliv preko evropskih vanjskih granica,kontrolisati ko, na koji način i kojim povodom ulazi na teritorij evropskih država i koliko dugo se tu zadržava. Na pitanju priliva izbjeglica, imigranata, koji bi mogli postati jeftina radna

snaga i ugroziti socijalni status postojećih evropljana, formiraju se državne politike i, kao što je to bio slučaj u Francuskoj, ruše referendumi i dovodi u pitanje ukupna budućnost Evrospke unije.

Brisel reaguje višestruko- jača vanjske granice i otežava ulazak na teritorji Unije, objedinjuje dokumentaciju i proceduru apliciranja za ostanak- posebno to pogadja "azilantski šoping", višestruko apliciranje za azil ilegalnih imigranata u više evropskih država.

Istovremeno, podržavajući akcije medjunardonih humanitarnih organizacija, promoviše direktnu pomoć na terenu- u Tanzaniji, Burundiju, Kongu. Unija je samo protekle dvije godine pomogla programe UNHCR sa oko 140 miliona eura.

Što se tiče zapadno-balkanskog područja i izbjegličko-imigrantskog pitanja, Brisel u najskorije vrijeme namjerava da i to pitanje zaključi- potpredsjednik Komisije i komesar za pravdu, Franco Frattini je najavio kako će u nekoliko narednih sedmica da objavi novu listu "sigurnih država", zemalja u kojima trenutno, nad stanovništvom ne stoji nikakva politička prijetnja zbog koje bi spas eventualno potražili na teritoriji Unije. Na toj listi će se naći i Srbija, Crna Gora i Bosna i Hercegovina, što, praktično, znači da će svi koji dolaze iz tih država i traže azil, po automatizmu biti odbijeni.

U evropskim krugovima se mjera komesara Frattinija tumači kao "dobra vijest", jer jasno ukazuje da se region polako ali sigurno izmiče iz zone rizika i ulazi u zonu stabilnosti i integracijskih procesa.

XS
SM
MD
LG