Linkovi

BiH - Izbjeglice i dalje najugroženija kategorija stanovništva


Predstavnici izbjeglih i raseljenih osoba u BiH, danas su, povodom Svjetskog Dana izbjeglica, predstavili Platformu ove populacije sa zahtijevima upućenim vlastima BiH. Inače, od 2,2 miliona izbjeglih i raseljenih , još blizu polovine od ovog broja, nije se vratilo u svoje prijeratne domove, javlja iz Sarajeva Adnan Rondić.

Status izbjeglica u Republici Srpskoj još uvijek ima 8.976 lica, odnosno 2.846 porodica. Saopšteno je ovo danas, povodom svjetskog dana izbjeglica iz Ministarstva za izbjegla i raseljena lica Republike Srpske. Istovremeno, javlja iz Banja Luke Dragan Stegić, u ovom entitetu živi i više od 87.000 raseljenih osoba ili 26 i po hiljada porodica koje se svrstavaju u kategoriju raseljenih. To je znatno manje nego recimo 2000.-te godine kada je u Republici Srpskoj bilo gotovo četvrt miliona raseljenih, odnosno više od 25 hiljada izbjeglih osoba. Ovi podaci jasno pokazuju značajno smanjenje broja izbjeglih i raseljenih osoba čime se potvrđuje da postoje veliki pomaci u rješavanju problema ove populacije stanovništva, saopšteno je iz Ministarstva za izbjegla i raseljena lica Republike Srpske.

Uprkos smanjenju broja izbjeglih i raseljenih lica ova kategorija stanovništva je i dalje, deset godina nakon rata, jedna od najugroženijih u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini. Najveći problemi su nedostatak sredstava za obnovu porušene i devastirane imovine te skromne mogućnosti zapošljavanja ovih ljudi. S tim u vezi, Savez za koordinaciju udruženja izbjeglih i raseljenih lica Republike Srpske pozvao je danas entitetske i državne vlasti da izbjeglice i raseljena lica ne tretiraju kao socijalne slučajeve već da provedu u praksi Aneks 7 dejtonskog sporazuma koji podrazumijeva konstituisanje imovinskog fonda za pravičnu naknadu izgubljene imovine.

XS
SM
MD
LG