Linkovi

Američko državljanstvo na nosaču aviona


150 pripadnika američke vojske je prošle sedmice primilo američko državljanstvo na ceremoniji naturalizacije na nosaču aviona USS George Washington u Norfolku u Virginiji. Prilog Valera Gergelyja.

Novi američki državljani dolaze iz 50 zemalja, od Albanije do Ekvadora, od Makedonije do Nepala, od Etiopije do Ukrajine. Direktor odjela za američko državljanstvo i imigraciju Emilio Gonzales je predvodio ceremoniju polaganja zakletve za 150 mornara, marinaca, vojnika i pilota. Veliki broj novih državljana se tek vratio s vojne službe na srednjem istoku.

Imigranti jačaju našu državnu strukturu i definiraju našu naciju, rekao je Gonzales.

Jedan od imigranata, Viktor Nagornyy je rođen u Ukrajini. On kao avijacijski mehaničar radi na vojnim avionima, ali njegov san je da postane oficir i pilot.

Odlučio sam se pridružiti američkoj mornarici jer sam živio u New Yorku kada se desio 11 septembar i to me je zaista teško pogodilo. Ovo je veliki dan za mene, na njega sam dugo čekao. Ovo će mi pomoći da postignem svoj cilj i uspijem u životu, kaže Viktor Nagornyy.

Gospodin Gonzales kaže da je veliki broj imigranata došao u Ameriku tokom revolucija i da mnogi nedavni politički i vojni lideri imaju korjene u drugim zemljama. Na primjer, bivši američki državni sekretar, general Colin Powell je sin imigranata s Jamajke. Peter Pace, trenutni zapovjednik američkog združenog stožera, je sin italijanskog imigranta.

Predsejdnik Bush je novim državljanima čestitao putem video poruke u kojoj je rekao.

“Danas, Sjedinjene države nisu samo vaš dom, one su vaša zemlja.”

Kapetan Garry White, zapovjednik USS George Washigntona, kaže da su ovi pripadnici oružanih snaga istinski zaradili pravo da se zovu Amerikancima.

“Mogu vas zvati Amerikancima irskog, meksičkog, italijanskog, afričkog ili japanskog porijekla, ali od danas ja ću vas zvati samo Amerikancima.”

Vasil Mencev je prije deset godina u Ameriku došao iz Makedonije. On je sada narednik u američkoj mornarici. U proteklih pet godina on je služio na Kosovu i u Iraku. O svojim strahovima u Iraku kaže:

“Prva tri mjeseca o tome sam mislio svaki dan. Onda je moj strah nestao i samo sam radio svoj posao.”

Njegova supruga i sin su rođeni u Sjedinjenim državama. Julie Mencev kaže da da se san njenog supruga danas konačno ostvario.

Mom sinu to daje bolju budućnost, bolju budućnost u Americi. Jedna od najvažnijih stvari za mog muža je bila da postane američki državljanin. Upravo kao i kada se pridružio vojsci, želio je biti vojnik, ostvario je taj životni cilj. Šta god on želi raditi, mi ćemo ga pratiti i podržavati ga,kaže Julie Mencev.

Trenutno 40 hiljada onih koji nisu američki državljani daje veliko požrtvovanje svojoj usvojenoj državi služeći u njenoj vojsci. Viktor Nagornyy i Vasil Mencev su među 25 hiljada američkog vojnog osoblja koji su primili državljanstvo nakon terorističkih napada 2001.

XS
SM
MD
LG