Linkovi

Senator Cristopher Smith - Niko više ne zaslužuje prijem u evropske integracije od BIH


U četvrtak je na Capitol Hilu, u organizaciji kongresne Helsinške komisije, održana rasprava po pitanju poštivanja ljudskih prava, demokracije i intergracije na području južne i centralne Evrope.

Na prvoj panel - diskusiji je izlagala zamjenica pomoćnika američke državen tajnice za evropska i euroazijska pitanja, Rosemary De Carlo. Nakon toga je izlagao, Daniel Serwer, direktor Balkanske inicijative američkog Instituta za mir.

Američki senatori, Sam Brownbak, republikanac iz Kanzasa, i Christopher Smith republikanski senator iz New Jersy-ja su otvorili diskusiju kazavši da je njena osnovna tema i svrha, stanje ljudskih prava i demokracije u BiH, Hrvatskoj, Srbiji, Crnoj Gori, Makedoniji i Albaniji, a u cilju integriranja balkanskog regiona u Evropu. Pri tom je kongresmen Smith kazao da na području Balkana niti jedan narod nije toliko patio kao što je to narod BiH i da niko više ne zaslužuje prijem u evropske integracije od BIH. On je također izrazio razočarenje neusvajanjem Ustavnih promjena i naglasio potrebu da američka vlada bude još više uključena u procese na Balkanu kako bi sami ljudi mogli djelotvornije unaprijediti ovo područje.

Zamjenica pomoćnika američke državne tajnice, Rosemary Di Carlo je ponovila razočarenje neusvajanjem Ustavnih amandmana, gdje je, kako je naglasila, dvije trećine parlamentaraca glasalo za.

Dayton nije zapisan u kamenu i potrebna je modernizacija njegove strukture. Nakon izbora se mora raditi na ovom pitanju kazala je ona. Radi se o prvom koraku ka tom cilju i mi ćemo i dalje podržavati lidere koji podržavaju promjene, kazala je gospodja Di Carlo. Međutim, ona je također istakla potrebu snažnijeg ekonomskog napretka u BiH.

Što se tiče suradnje sa Haškim tribunalom, ona je značajnio unaprijeđena , ali ima još nezavršenog posla. Srbija još uvijek nije uhapsila Mladića, te shodno tome smatramo da je ova zemlja ključ za stabilnost u regionu. Pet od šest preostalih optuženika za ratne zločine su bosanski Srbi, dok se za većinu vjeruje da se nalaze u Srbiji ili Republici Srpskoj.

Što se tiče Kosova, zaštita manjina na Kosovu je centralna tačka američke politike prema Kosovu. Bez obzira šta bude krajnje rješenje za Kosovo, tamo će biti potrebna međunarodna civilna misija i međunarodna vojna misija- kazala je tokom obraćanja gospođa Di Carlo.

U okviru drugog panela, senatorima se obratio i Daniel Serwer,iz Instituta za mir, koji je kazao da je put BiH u Evropu blokiran.

Veliki koraci su učinjeni, zemlja ima jedno Ministarstvo odbrane i ujedinjene, ako ne potpuno ujedinjene oružane snage. Međutim, Republika Srpska nije uhapsila Radovana Karadžića, previše hrvatskih politčkih lidera u BiH sanja o vlastitom entitetu, a Ustav kojeg je Amerika dala BiH u Daytonu ne udovoljava evropskim standardima. Krivica za nesvajanje ustavnih amandmana ne leži toliko na jednom Hrvatu i jednom Bošnjaku koji nisu glasali po stranačkim linijama, već na Harisu Silajdžiću čija je cijela stranka glasala protiv ustavnih amandmana - kazao je otvoreno Daniel Serwer. Gospodin Silajdzic je bio ratni premijer kojem su se divili oni koji su željeli BiH spasiti iz ratnoga vrtloga, ali u mirnom vremenu je on odlučio da vodi kampanju za ukidanje entiteta, što po Danielu Serweru za sada nije realističan potez. Nema mogućnosti da se eliminiraju entiteti u skoroj budućnosti, kaže Serwer, a BiH se suočava sa izazovnom godinom zbog razvoja situacije sa Crnom Gorom i Kosovom. Nadam se da će se usvajanje amandmana naći pred parlamentom i da će biti usvojeni, te da će se Silajdžićeva stranka uzdržati od glasanja. Ovo bi učvrstilo BH demokratske institucije i povelo bi zemlju gigantskim korakom bliže u Evropu, zaključio je Daniel Serwer iz američkog Instituta za mir.

XS
SM
MD
LG