Linkovi

M. Sletzinger - Nemiri u Mostaru nisu dobra vijest


Direktor odjela studija za jugoistočnu Evropu, Woodrow Wilson Centra, Martin Sletzinger, za Glas Amerike komentar izbijanja noćašnjih sukoba u Mostaru nakon utakmice Hrvatska - Brazil, kao i nedavne pozive na referendum o odcjepljenju iz Republike Srpske.

SLETZINGER: To nije baš dobra vijest, ali općenito kada govorimo o sportu i fudbalu nije ni neočekivana. Sport danas, kako se čini, ispoljava ono najgore u određenim frakcijama -ali u slučaju Bosne i Hercegovine mislim da jasno pokazuje da etničke mržnje iz 90-tih godina nisu nestale. One su zapravo još uvijek jako blizu površine.

Ali također mislim da ne bi trebali previdjeti da je Bosna i Hercegovina, ipak, postigla veliki napredak - napetosti su možda blizu površine, ali ipak ne toliko blizu kao što su bile prije5 ili 6 godina. Mislim da je ovo dobar primjer zašto nije od prevelike pomoći kada EU i ostali pričaju o ukidanju ureda visokog predstavnika ili bonskih ovlasti.

Da bi Bosna i Hercegovina učinila napredak - još uvijek joj je potrebna pažnja međujnarodne zajednice, još uvijek su joj potrebne mirovne snage, kao i čvrsta ruka međunarodne zajednice. Ne kako bi oni odradili posao u ime ljudi u BiH, već kako bi im pomogli.

Tu postoje pitanja između Bošanjaka i Hrvata, možda su to bili huligani, ali nam to pokazuje da je Mostar još uvijek podjeljen grad. Nesretno je to što se desilo i volio bih kada bi visoki predstavnik, koji je Nijemac, prestao pričati o ukidanju ureda visokog predstavnika 2007. i kada bi on bio više realističan. Možda se može ukinuti ime visoki predstavnik, ali će Bosni i Hercegovini biti potreban neko, možda s drugim imenom, ali istim poslom. U suprotnom, Bosna i Hercegovina će se naći u nevolji.

Veoma je nerealno za međunarodnu zajednicu da pomisli da ćemo napustiti Bosnu i Hercegovinu, ili Kosovo, u skorije vrijeme, jer smo tamo postigli uspjeh. Mislim da takvo razmišljanje nije od pomoći za stabilnost u regionu.
Ovo što se desilo u Mostaru je lekcija za međunarodnu zajednicu o tome kako se tamo trebaju ponašati, kaže Martin Sletzinger.

VOA: Upitali smo ga i o pozivima na referendum koji dolaze iz Republike Srpske:

SLETZINGER: Osobno mislim da to nije bilo nikakvo iznenađenje. To bi bilo prirodno za bilo kojeg političara Srbina u Bosni i Hercegovini da kaže. Možda osobito Dodik, koji je poznat kao reformator, se nastoji zaštititi, bez obzira da li stvarno vjeruje u to ili ne.

Ne vjerujem da je i jednog trenutka pomislio da će dobiti bilo kakvu podršku međunarodne zajednice, da ne spominjemo ostale dvije zajednice u BiH, osobito bošnjačku. Ja to smatram samo igranjem politike i mislim da će takva inicijativa iščeznuti.

Međutim, kako se krećemo ka konačnoj odluci za Kosovo, mislim da ćemo vidjeti sve više napora, možda ne od Dodika, već drugih ili u Bosni i Hercegovini, ili Srbiji, ili čak Hrvatskoj, da stvore probleme, povezujući ono što se dešava u Bosni i Hercegovini s onim što se dešava na Kosovu.

Ne postoji prava paralela između Bosne i Hercegovine i Kosova, te mislim da je to znak onoga što dolazi - to se u ovom trenutku ne bi trebalo uzeti za ozbiljno, ali će se takvo pitanje trebati za ozbiljno uzeti kasnije, kaže Martin Sletzinger.

XS
SM
MD
LG