Linkovi

Amerika uskratila pomoć Srbiji


Sjedinjene Države su saopštile da uskraćuju finasijsku pomoć od 7 miliona dolara Srbiji zbog nesaradnje sa Haškim tribunalom. Humanitarna i pomoć za razvoj demokratije biće nastavljena.

Prošle godine, a nakon prvobitne odluke da se obustavi finasijska pomoć vladinim strukturama u Srbiji, zbog hapšenja i predaje Hagu desetak otuženika za ratne zločine američki državni sekretar Condoleezza Rice je procijenila da je Srbija voljna sarađivati sa tribunalom za ratne zločine. Od tada do danas, posebno zbog neizručivanja Ratka Mladića, ponovo je ocijenjeno da srbijanske vlasti odbijaju u poptunosti sarađivati sa Hagom.

Ambasador Sjedinjenih Država u Srbiji i Crnoj Gori Michael Polt tim je povodom još jednom istakao dobro poznati američki stav - “vrijeme je da vlada Srbije donese ispravnu odluku, da isporuči Mladića Hagu i skine veliku mrlju sa mračnog poglavlja svoje nedavne prošlosti.”

I kada je u pitanju Radovan Karadžić, drugi najtraženiji optuženik za ratne zločine, državni sekretar Condoleezza Rice je jasno istakla da je američko stanovište dobro poznato i beskompromisno - svaka balkanska država mora uhapsiti svoje optuženike za ratne zločine ili neće imati budućnosti u NATO-savezu.“

Sjedinjene Države žele sa Srbijom imati vrlo razvijene odnose i pomoći joj na putu pune integracije u evro-atlansku zajednicu. Uvjet za to je jednostavan - Srbija mora ispunjavati međunarodne obaveze i omogućiti da se one osobe koje je optužio Međunarodni tribunal za ratne zločine nađu u Hagu.
XS
SM
MD
LG