Linkovi

Struja iz otpada


Fabrički i otpad sa drugih mjesta mogu biti ono što je danas na izuzetnoj cijeni. Mogu biti energija zahvaljujući određenim tehničko-tehnološkim rješenjima. Piše, Julie Halpert, novinarka radio-mreže Velika Jezera koja pokriva prostor američke savezne države Michigan.

Po cijelom krovu jedne od automobilskih tvornica kompanije Ford instalirane su pravougaone sive metalne kutije čovjekove visine, toliko gusto da odrasla osoba jedva da može hodati između njih. Ispod krova su komore u kojima se na kamione nanosi boja. Isparenja koja nastaju prilikom bojenja karoserija sakupljaju su tim velikim kutijama. Šta se dalje dešava objašnjava Mark Wherrett, Fordov glavni inžinjer za očuvanje okoline.

WHERRETT: Isparenja se koriste kao gorivo za proizvodnju električne energije. I umjesto da budu ekološki problem, isparenja služe za proizvodnju struje, koju opet koristimo u našem fabričkom sistemu.

Za sagorijevanje tih isparenja Ford koristi tehnološku liniju koju je konstruisala kompanija STM Power. Ključni elemenat je mašina-kotao slična nekadašnjim parnim kotlovima. Umjesto uglja ili drveta za zagrijavanje vode u ložištu tih mašina sagorijevaju isparenja, a vodena para koja se stvara koristi se za pokretanje odgovarajućeg generatora snage 55 kilovata. To je dovoljno, primjera radio, za 11 domaćinstava. Na prvi pogled nije mnogo, ali koliko je u Sjedinjenim Državama i u svijetu pogona u kojima isparavaju boje.

Dorrance Noonan, izvršni direktor kompanije STM Power, ističe da je Ford kao kompanija savršen kandidat koji može dokazati sve prednosti takve vrste tehnologije.

NOONAN: Raduje nas da je Ford prihvatio naš projekat. To je istovremeno i signal i drugim kompanijama koje obimno koriste boju u proizvodnim procesima. Uz značajne energetske uštede, našim tehnološkim rješenjem mogu mnogo jednostavnije izaći na kraj sa problemima otrovnih isparanja, koja inače rješavaju na veoma skupe načine.

Stručnjaci kompanije STM Power planiraju instaliranje prenosivih generatora baziranih na istom principu rada na deponijama smeća i postrojenjima za preradu otpadnih voda. U tom slučaju pogonsko gorivo bio bi gas metan. Gospodin Noonan vjeruje da ta vrsta tehničko-tehnoloških rješenja ima budućnost, ne samo u Sjedinjenim Državama nego i u Evropi i Aziji.

Naravno, ima i skeptika. Jedan od njih, Dan Rassler sa Instituta za istraživanje alternativnih izvora električne energije smatra da je potrebno da mnoge kompanije prihvate tehnologiju kompanije STM Power, po njegovom mišljenju za sada isuviše skupu.

RASSLER: Vrlo je bitno da cijene, najvažniji prodajni faktor, budu niže nego što su danas.

TEXT: Cijena jedne STM-emove mašine za proizvodnju električne energije iz isparenja koja nastaju u pogonima za bojenje je 65 hiljada dolara.

Izvršni direktor STM Power-a Dorrance Noonan smatra pak da je cijena uporediva sa cijenom generatora druge vrste, te da će ono što je Ford platio biti nadoknađeno strujom dobijenom sagorijevanjem isparenja kao besplatnog goriva.

Za planove kompanije STM Power, najveći saveznik biće visoke cijene proizvodnje struje na sadašnje klasične načine i nastojanja kompanija da dođu do jeftinije energije.

XS
SM
MD
LG