Linkovi

Del Ponte: Postoje uspostavljene veze koje povezuju Srbiju i Karadžića


Danas su glavna tužiteljica haškog tribunala Carla del Ponte i predsjednik Međunarodnog suda, Fausto Počar, podnijeli izvještaj pred Vijećem sigurnosti UN-a. Glavna tužiteljica Carla del Ponte je kazala da je predložila spajanje slučajeva koje imaju istu osnovicu. U tu svrhu sam uložila četiri zahtijeva, dok su tri prihvaćena od strane Komore suda. Moja druga inicijativa je bila prenos slučajeva u kojima su počinitelji optuženici manjeg i srednjeg nivoa. I treće, kazala je gospođa Del Ponte, surađujem sa sucim kako bi poduzeli sve potrebne mjere da je rad tribunala što je moguće djelotvorniji.

Hapšenje i transfer preostalih optuženika je jedan od priritetea mog ureda -kazala je gospođa del Ponte i dodala.

DEL PONTE: Srbija ima glavnu odgovornost da locira, uhapsi i dostavi svih šest bjegunaca. Prema mojim informacijama Mladić, Tolimir, Hadžić i Župljanin se nalaze u Srbiji. Dalje, postoje uspostavljene veze koje povezuju Srbiju i Karadžića, čija je lokacija nepoznata, kao i Đorđevića za kojeg se vjeruje da se nalazi u Rusiji.

Činjenica da je Mladić aktivni oficir Vojske Jugoslavijedo 2002 godine, godinu i po nakon pada Miloševića i sedam godina nakon što je optužen, je dodatna odgovornost Beograda zbog nehapšenja generala.

U posljednjih 12 mjeseci vlasti Srbije su ponavljale obećanje da će Mladić biti uskoro uhvaćen. Srbijanski zvaničnici su me redovito izvještavali da se krug oko njega zatvara. Krajem aprila ja sam razmotrila cijelu situaciju i ustanovila da tokom 2005. godine nije bilo stvarnih pokušaja da se locira i uhapsi Mladić. Vrijeme se protraćilo u nastojanju da se on ohrabri da se dobrovoljno preda. U stvari, ciljana je njegova mreža podrške, čak je njih nekolicina uhapšeno. Uz to, kazala je gospođa Del Ponte, postoji potpuni nedostatak suradnje između vojnih i civilnih vlasti. Suradnja Srbije u odnosu na haški sud je bila i ostaje vrlo teška i frustrirajuća.

Republika Srpska unutar BiH je pojačala svoja nastojanja da se lociraju i uhapse bjegunci. Premda, nije jasno gdje se nalazi Radovan Karadžić ili da li putuje kroz RS, sigurno je da dio njegove porodice i onih koji ga podržavaju ostaju ovdje. Tokom ovog perioda, suradnja RS sa mojim uredom je opala, što je rezultat političkih razloga i promjene personala u policiji. Sada, kada je novi tim na snazi, potraga za Karadžćem se mora pojačati. Patetično je što nakon deset godina, niko aktivno ne traga za Karađićem- kazala je gospođa del Ponte.

Planirano smanjenje osoblja u EUFORU će samo dalje pogoršati situaciju. Od kada niko nema politčku volju kako bi se locirao i uhapsili Karadžić i Mladić i nemam drugi izbor do da tražim od Vijeća da se uhvate bjegunci gdje god da su i da se mom uredu obezbijede potrebni izvori u tom smislu.

Što se tiče same bivše Jugoslavije, predsjednik međunarodnog suda Pocar je govorio o tome koliko je važno da međunarodna zajednica podrži razvoj kapaciteta lokalnih pravosuđa i pritvorskih objekata, a naročito Državnog suda Bosne i Hercegovine, kako bi se mogli na pravičan način baviti predmetima ratnih zločina. Pozvao je da se obezbijedi dovoljno sredstava kako bi se osiguralo odgovarajuće funkcionisanje svih aspekata rada ovih institucija.

XS
SM
MD
LG