Linkovi

Neprovodjenje policijskih reformi u BiH moglo bi dovesti u pitanje zaključenje pregovora


Neprovodjenje policijskih reformi u BiH moglo bi dovesti u pitanje i zaključenje pregovora sa Briselom, poruka je kakvu je iz Evropske komisije danas ponio šef bh diplomatije, Mladen Ivanich.

Dobra vijest danas iz Brisela je - kada bi se sudilo po tehničkom toku pregovora Evropske komisije i BiH o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, pregovori bi se sa lakoćom mogli okončati do kraja godine. Loša vijest- zastoj u policijskim reformama dovodi sve u pitanje. Sa takvim utiskom je ministar vanjskih poslova BiH, Mladen Ivanić, zaključio današnji susret sa evropskim komesarom za proširenje, Olli Rehnom:

"Mi smo imali razgovore u kojima smo izvršili pregled svih dosadašnjih pregova ostabilizaciji i pridruživanju jasan je stav Komisije da, što se tehničkog aspekta pregovora tiče, sve ide dobro i sa tehničkog stanovišta pregovori bi se mogli završiti najvrerovatnije do karaj ove godine. Medjutim stoje odredjeni politički problemi koje je godspodin Rehn istakao a posebno njegovo veliko nezadovoljstvo blokadom policijske reforme i Evropske Komisija očekuje da se tom poslu pridje sa dosta ozbiljnosti jer bi nedostatak progresa u toj oblasti mogao dovesti do toga da se taj Sprazum i ne potpiše".

Ministar Ivanić je uvjeren da što prije treba naći rješenje za blokadu provodjenja reforme policije, možda već do sljedećeg kruga pregovora sa Briselom, zakazanog za sredinu ovog mjeseca:

"Ja zaista mislim da je došlo vrijeme da političari sjednu i da zajedno kažu šta je prihvatljivo i da onda pokušaju da vide da li se to što je prihvatljivo uklapa u ta tri principa koja je Evropske unija promovisala. Ja mislim da ovakvo stanje kakvo je sada nigdje neće dovesti, u kojem se odgovornost prebacuje na eksperte u Direktoratu za reformu policije, a oni nemaju politički okvir da bilo šta naprave, loptica ide iz jednog dvorišta u drugo, ništa se ne rješava a vrijeme prolazi. Jasno je da RS neće prihvatiti prijedlog reforme koji je izglasan bez učešća predstavnika RS. Ovog trenutka Direktorat ima formalni osnov da preglasavanjem može da napravi neki prijedlog- ako bi tako nešto išlo, ja samuvjeren da on teško može proći, zato stvarno mislim da bi ozbiljni političari trebali da iskoriste vrijeme da do ljeta, ako je moguće još do 15. juna i do narednog sastanka koji ćemo imati sa Evropskom komisijom povodom pregovora o stabilizaciji i pridruživanju, dodjemo do neke političke saglasnosti i da pokušamo deblokirati taj zadnji veliki mač nad glavom koji visi cijelim pregovorima".

Sa evropske strane nisu bili voljni ponavljati poznato- ključni zahtjevi prema Sarajevu stoje - puna saradnja sa Hagom, reforma javnog informativnog servisa i policiske reforme, i Brisel u najskorije vrijem očekuje konkretne rezulate. Nisu tako zabrinuti ni pozivima iz Banja Luke na organizovanje referenduma sličnog crnogorskom, smatrajući to domenom političke klime kakva je u zemlji pred skore izbore.

XS
SM
MD
LG