Linkovi

Lorenzo Vidino – Islam u Americi i zemljama EU


U drugom dijelu intervjua sa ekspertom za terorizam, Lorenzom Vidinom, autorom knjige "Al-Qaida u Evropi: Novo poprište međunarodnog jihada", i zamjenikom direktora Istraživačkog projekta, istraživačkim institutom za borbu protiv terorizma sa sjedištem u Washigntonu, gospodin Vidino govori o islamu u zemljama Evropske Unije i Sjedinjenim Državama.

Nakon 11 septembra možemo vidjeti okretanje ka, da tako nazovem, domaćim grupama, gdje do radikalizacije dolazi u samoj zapadnoj Evropi. Internet je postao ključno oruđe putem kojeg druga ili treća generacija uči o radikalnom islamu. Tako putem chat programa i web stranica oni počinju razmjenjivati ideje s drugim radikalima. Zapravo smo vidjeli grupe koje su oformljene putem interneta, koji je postao jedno od ključnih poprišta ovog rata. Džamije igraju sve manju ulogu, jer se radikali okreću od njih znajući da obavještajni agenti na džamije obraćaju veću pažnju. Što se tiče finansija, veoma je lako za terorističke grupe da sakupe novac, operacije zapravo ne koštaju mnogo, osim ako se ne radi o veoma sofisticiranim i skupim napadima kao oni 11 septembra. Napadi kao oni u Londonu i Madridu koštaju nekoliko hiljada dolara, što grupe mogu lako sakupiti sitnim pljačkama ili čak iz privatnih ušteđevina. Napadači u Londonu su bili jednostavno radnici koji su od svoje ušteđevine kupili eksploziv i karte za putovanje. Britanska vlada vjeruje da ima 3 hiljade pojedinaca koji su išli u trening kampove al-Qaide u Britaniji, a za njih 7 se zna da su operativci al-Qaide u Britaniji. Stoga vidimo da nema potrebe za pomoći izvana, kaže Lorenzo Vidino.

VOA: Upitali smo ga da li je studirajući islam vidio ikakve devijacije, i mogao reći da postoji, da tako kažemo "tolerantni i netolerantni" islam.

VIDINO: Bosna je najbolji primjer--ona ima veoma umjerenu interpretaciju islama veoma različitu od one, na primjer,u Saudijskoj Arabiji. Nažalost, ogromne sume novca koji se slijeva u džamije i mreže od strane saudijske arabije i drugih zaljevskih zemalja, te wahabijska i salafistička interpretacija islama, postaju sve važniji i sve više utječu na mlade evropske muslimane. Mislim da većina njih ne zna šta je islam i radikalima je onda lako da ih uvjere da je njihova interpretacija islama ona prava. Za mlade je fascinirajuće imati takvu nasilnu interpretaciju islama. Mislim da je rješenje jednostavno ne dozvoliti propovijedanje takve radikalne ideologije,--naravno nije moguće zaustaviti radnje na internetu, ali je moguće to zaustaviti u džamijama,i knjižarama. Jasno je da tu postoji pitanje slobode govora, ali u isto vrijeme i potrebe za sigurnošću, bez trovanja mozgova hilajda mladih evropskih muslimana. Balans se mora pronaći. Mislim da smo do sada tolerirali isuviše mnogo i zato danas vidimo proizvode takve situacije, smatra gospodin Vidino.

VOA: Upitali smo ga da li je islam pogrešno shvaćen u Americi?

VIDINO: Gledajući vijesti mnogi ljudi mogu dobiti utisak da imamo problem s islamom--ja ne mislim da imamo problem s islamom, već time kako pojedinci interpretiraju islam. Bilo koja religija se može interpretirati na militantniji i nasilniji način. U ovom trenutku imamo problem s dijelom muslimanske populacije koja islam interpretira na ispolitiziran i ekstremistički način. Mislim da bi američka vlada morala surađivati s umjerenijim muslimanskim liderima i stručnjacima, osnažiti ih, i da ne bi smjela nasjesti na dvoličnost nekih radikalnih islamskih lidera koji tvrde da su umjereni, a u isto vrijeme šire radikalne stavove, kaže za Glas Amerike Lorenzo Vidino, zamjenik direktora Istraživačkog instituta za borbu protiv terorizma sa sjedištem u Washigntonu.

XS
SM
MD
LG