Linkovi

Da Vinci Code


Film Rona Howarda, Da Vinci Code, kojim je otvoren ovogodišnji Canneski filmski festival, izaziva buru reakcija u kršćanskoj zajednici, kako u Evropi, tako i u Americi i širom svijeta. U filmu se naime sugerira da je Isus bio oženjen i da je imao dijete.

Dijalig iz filma:
Tom Hanks: Vitruvian je jedan od najčuvenijih Da Vinicijevih crteža.
Police Inspector: "A ta zvijezda na koži?
Hanks: "Pentagram"
Police Inspector: "Šta to predstavlja?"
Hanks: "Pentagram je paganska religijska icona."
Police Inspector: "Slavljenje djavola."

Vijekovima stare crkvene tajne, legendarna srednjevjekovna zajednica, i intelektualci u misiji – sve je to dio filmskog poduhvata reditelja Ron Howarda.

Dijalog iz filma:
Langdon: "Šta se dešava?"
McEllan: U sred smo rata na zaštiti istine o našoj istinskoj prošlosti.

Langdon: "O čemu govoriš?"
McEllan: "Doakazu najvećeg prikrivanja u ljudskoj istoriji."

Prema filmu, i najbolje prodavanoj knjizi Dana Brown-a, na kojoj je baziran, gotovo dvije hiljade godina Katolička crkva prikriva da je Isus oženio Mariju Magdalenu i potomstvo koje su porodili. Koristeći stare simbole, film i roman tvrde da je priželjkivani Sveti Gral, ništa drugo nego Marija Magdalena.


Dijalog iz filma:
McKellen: "Koliko je vinskih čaša na stolu?"
Sophie: "Jedna. Sveti gral."
McKellen: “Pažljivo pogledaj. Nema ni jednog pokala. Nema pehara! To je čudno, zar ne? Imajući u vidu da i Biblija i standardna legenda o Gralu slave trenutak konačnog dolaska Svetog Grala? Hmmm!"

Kao i roman Dan-a Brown-a, film je izazvao brojne kontroverze. Dirnuta je reputacija Katoličke crkve, kršćanska dogma i božanski karakter Isusa su napadnuti. Crkva je širom svijeta pozvala na bojkot filma. Akter filma, Tom Hanks, kaže da je film uzet isuviše ozbiljno, a Alfred Molina koji u filmu igra biskupa Aringarosa, tvrdi da film nije prijetnja religijskim utemeljenjima.

Alfred Molina, glumac:
Katolicizma je prisutan oko dvije hiljade godina, i da ga jedan knjiga, jedan film može baciti na koljena, jednostavno je apsurdna ideja. U biti film je fikcija, i to dobra u smislu da dobra fikcija sadrži elemente uvjerljivosti, dovoljno elemenata da vas plijeni u smislu, to se zaista moglo desiti.

Film ne nudi nikakve zaključke o Isusovom božanskom karakteru. Tom Hanks, u ulozi experta za simbole, ima petominutni monolog o sistemu vjerovanja koji sa tim ide. Film pokušava da ne vrijedja religijska utemeljenja, ispunjavajući priču sa puno istorijskih pojedinosti, tako da su dijalozi poučni i opširni.

Već i zbog samih kontroverzi koje je potaknuo film će vjerovatno privući veliki broj gledatelja.

XS
SM
MD
LG