Linkovi

Neusvajanje ustavnih amandmana u BiH je zalaganje za status quo


U parlamentu Bosne i Hercegovine nisu usvojeni ustavni amandmani. Svrha ustavnih promjena bila je modernizacija državnih institucija i ubrzavanje procesa integracije Bosne i Hercegovine u euro-atlansku zajednicu. Ustavni amandmani trebali su biti usvojeni krajem aprila kako bi se odrazili na državne izbore u oktobru ove godine.

Dejtonskim sporazumom iz 1995. godine, čijem su postizanju posredovale Sjedinjene države, okončan je rat u Bosni i Hercegovini, ali i uspotavljena komplikovana i, kako se pokazalo, neefikasna struktura vlasti koja nije u skladu sa evropskim standardima.

Christian Shwarz-Schilling, visoki predstavnik međunarodne zajednice za Bosnu i Hercegovinu, izjavio je da su rezultati glasanja odaslali negativnu poruku Evropi, i Sjedinjenim državama i cijeloj medjunarodnoj zajednici, te neusvajanje amandmana okarakterisao kao gubitak za Bosnu i Hercegovinu.

U pismenom saopštenju američkog State Departmenta istaknuto je da se poslanici koji su glasali protiv amandmana bore za status-quo koji održava neefikasnost i neuspješnost sistema vlasti i podržava etničku podvojenost. U saopštenju se takođe navodi da će Sjedinjene države nastaviti da podržavaju težnje velike većine bosanskhorcegovačkih građana za funkcionalnom državom i efikasnom vladom i podsticati provođenje reformi nužnih da Bosna i Hercegovina postane punopravna članica euro-atlanskih integracija.
XS
SM
MD
LG