Linkovi

Uprkos prekidu pregovora, EU ne diže ruke od Srbije


Otkazivanje pregovora sa Beogradom bilo je neizbjezzno, ukazuju u kancelariji visokog predstavnika EU, Javiera Solane, uz podsjechanje da bi hitan transfer u Hag Ratka Mladicha otvorio moguchnost da se Sporazum o stabilizaciji i asocijaciji zakljucci ove jeseni. Sa BiH postoji paralela u nepostojanju pune saradnje sa Hagom.


Evropske unija i njen visoki predstavnik nemaju namjeru da "dizzu ruke" od Srbije- poruka je koju prenosi ssef Solaninog kabineta, Cristina Gallach u razgovoru za Glas Amerike:

"Pravac u kojem mi zzelimo da se razvija situacija sa Srbijom je da se postigne puna saradnja sa Hagom, a Evropska unija che tada biti u stanju da odmah nastavi i ssto je prije moguche zakljucci pregovore. U isto vrijeme, zzelimo da joss jednom ponovima da Srbija s pravom ima svoje mjesto u porodici evropskih nacija ssto zzelimo da se ssto prije desi. Zato nije bilo nikakve alternative za Evropsku uniju nego da prekine sa pregovorima u ovom trenutku, sve dok se ne postigne puna saradnja sa hasskim sudom".

SSef Solaninog kabineta ne vidi direktnu vezu izmedju otkazivanje pregovora i skorog cg referenduma, ccije pripreme su, po njoj , dobro vodjene i kampanja uzima zamah. Gallach kazze da se u Savjetu ministara nadaju izzele da vjeruju da sadassnja zbivanja sa pregovrima neche imati uticaja na odluku cg glasacca o obliku buduchih veza sa Srbijom. Ona ipak priznaje da su posljedice otkazivanja pregovora neizbjezzne i za CG:

"Istina je da je proces priblizzavanja EU sada zaustavljen i da Crnogorci mogu da prigovore da je to i za njih negativno. Medjutim, i oni znaju da za sve vazzi puina saradnja sa Hagom. Zato occekujemo od svih lidera da to i uccine, te zato occekujemo da i odluka glasacca na referendumu bude bazirana jedino na tome da li zzele u buduchnosti CG samostalnu ili zajedno sa Srbijom".

Prema Cristini Gallach, jasno je da se mogu povuchi neke od paralela izmedju SCG i BiH- obje zemlje su u procesu pregovora, obje zemlje joss uvijek nisu postigle punu saradnju sa Hagom:

"Postoje optuzzeni za ratne zloccine koji su na slobodi, za koje ne znamo taccno gdje su, ali koji bi se mogli kriti u dijelovima zemlje. Za BiH je ista poruka kao ona koja je od strane EU upuchena Srbiji- obaveza saradnje sa Hagom vazzi za sve. Kada e rijecc o BiH, tu je joss nekoliko stvari koje nas zabrinjavaju: nedostatak progresa na policijskim reformama, te ccinjenica da joss uvijek nema odluke o ustavnim refomama. Zato je sasvim jasno da se situacija u BiH treba poboljssati. CCinjenica je da se u ovom trenutku nastavljaju pregovri sa EU, ali bh lideri moraju znati da mi zzelimo vidjeti progres, posebno na vazznim stvarima kao ssto su policijske i ustavne reforme. Prije ili kasnije, to che biti neophodno. zato stvari koje su vech dogovorene i koje nisu uspjele da dobiju i parlamentarnu podrssku, nachi che se opet pred bh liderima, prije ili kasnije".

U medjuvremenu je danas u Sarajevu boravila glavna haska tuziteljica Carla del Ponte, u jednoj od, prema vlastitim rijecima, redovitih posjeta. Ona se izmedjuostalih susrela s Visokim predstavnikom UN-a za BiH,Christianom Shwarz Schillingom, s kojim je razgovarala o stepenu suradnje BiH, a posebno RS s Haskim Tribunalom. Na press konferenciji koju je odrzala na kraju svoje posjete Sarajevu, gospodja Del Ponte je izjavila da u ovom momentu nece procjenjivati stepen suradnje Banjaluke s Tribunalom, ocekujuci konkretne poteze novog premijera RS Milorada Dodika. Takodjer, izjavila je da nije zaboravila na Radovana Karadzica, ali da je proteklih nekoliko mjeseci u fokusu njene paznje bio Ratko Mladic. Glavna Haska Tuziteljica je joss jednom izrazila svoje razocarenje zbog cinjenice da je Mladic jos uvijek na slobodi i zbog odnosa zvanicnog Beograda prema ovom problemu. Danasnje pretrese nekoliko objekata u Beogradu ocijenila je kao tek jos jednu predstavu za javnost.

XS
SM
MD
LG