Linkovi

Godišnji izvještaj State departmenta o terorizmu


State department je danas izdao svoj redovni godišnji izvještaj o terorizmu u svijetu za 2005. godinu, u kojem se izdvaja Iran kao najaktivnija zemlja sponzor terorizma. U izvještaju, kojeg je objelodanio Henry Crumpton, specijalni koordinator State departmenta za borbu protiv terorizma, se navodi da je prošle godine zabilježeno 11 hiljada terorističkih napada, koji su rezultirali u 14 hiljada i 600 žrtava, što je gotovo četverostruko povećanje u odnosu na 2004.

Također se, kao pozitivna stvar, navodi slabljenje al-Qaide. U dijelu izvještaja koji se odnosi na BiH se, izmedju ostalog, kaže da je suradnja u borbi protiv terorizma između BiH i Sjedinjenih Država, kada je u pitanju provođenje zakona, bila dobra, u okvirima trenutnih institucionalnih sposobnosti. Međutim BIH je i dalje slaba država, sa više poluautonomnih centara moći, te bi stoga mogla predstavljati privlačno okruženje za one koji traže poprište kako bi olakšali svoje terorističke aktivnosti, navodi se u dijelu izvještaja vezanom za BiH. U izvještaju se navodi da je komisija za razmatranje državljanstva oduzela državljanstvo naturalizovanim građanima koji su prevarom dobili državljanstvo, koji trenutno nemaju nikavih jačih veza s Bosnom, ili koji su dobili državljanstvo zbog vladine greške ili nepravnilnog postupka. Time se sada daje mogućnost Bosni da ih deportira, a komisija razmatra i status mujahedina i oduzima im državljanstvo odlučujući od slučaja do slučaja. Kao jedna od akcija, u izvještaju se navodi ona u kojoj je policija federacije u oktobru izvršila raciju na jednu kuću u predgrađu sarajeva i uhapsila dva osumnjičena za terorizam sa vezama s terorističkim mrežama u zapadnoj Evropi, pri čemu je policija konfiskovala oružje i eksplozivni materijal. Istraga je u toku i suradnja s američkim i drugim stranim agencijama za provođenje zakona je i dalje odlična, navodi se u izvještaju State departmenta.

U septembru je kantonalni tužiteljski ured u Sarajevu odbacio optužbe za terorizam protiv šest bivših zvaničnika federacije koji su bili osumnjičeni za suradnju s Iranom vezano za operiranje terorističkog trening kampa u Bosni. Iako su ograničenja za optužbe za terorizam istekla, suđenje se nastavlja pod optužbama za zavjeru da se počini ubistvo, navodi se u izvještaju. Također se ističe da je nakon 2000-te godine oformljeno šest novih institucija na državnom nivou od kojih su neke operativne, a druge su i dalje tek u razvoju, sa većim ovlastima na papiru nego u stvarnosti. Državna granična služba je,kako se navodi najoperativnija i smatra se jednom od boljih službi za kontrolu granica u jugoistočnoj Evropi i jedna je od samo malog broja istinski multietničkih institucija u BiH, kaže se u izvještaju state departmenta.

Naglašava se međutim da i dalje postoji izvjestan broj ilegalnih tačaka prelaza koje nisu pod kontrolom državne granične službe, uključujući neasfaltirane puteve i riječne doline, te se navodi i da mnogim zvaničnim prelazima nedostaje uposleno osoblje. Vlada je i dalje na oprezu vezano za prethodno zatvorene ne-vladine organizacije kako one ne bi obnovile svoje aktivnosti, a vlasti i dalje istražuju druge organizacije, privatne kompanije ili pojedince vezao za veze s financiranjem terorista.

U izvještaju se navodi da je Aktivna Islamska omladina nevladina organizacija čiji je cilj uspostaviti islamsku državu u BiH zasnovanu na fundamentalističkoj interpretaciji Kurana. Grupa zagovara vjersku netoleranciju i otvoreno kršćanstvo i judaizam naziva neprijateljima islama. Ta organizacija ima urede širom BiH i sve veću prisutnost aktivnih članova u zapadnoj Evropi i Sjedinjenim državama, kaže se u izvještaju o terorizmu u svijetu. Na kraju se naglašava da je BiH poslala deminerski tim od 36 članova u Irak u znak podrške za operaciju Iračka sloboda, koja je u novembru započela svoju drugu rotaciju u Iraku.

XS
SM
MD
LG