Linkovi

San Francisko - Sto godina kasnije strah od novog zemljotresa


Ukoliko danas zemljoters jednake razorne snage kakav je bio prije 100 godina pogodi San Francisko, naučnici tvrde da bi posljedice bile katastrofalne. U izvještaju nazvanom ”Kada veliki udari ponovo“, naučnici kažu da bi zemljotres od 7,9 stepeni, kakav je pogodio San Francisko 1906. godine, prouzrokovao štetu od 150 milijardi dolara duž obale Californije.

U takvom zemljotersu srušeno bi bilo, ili oštećeno oko 90 hiljada kuća i oko 250 hiljada domova se ne bi moglo koristiti bez popravki.

Optimistička predvidjanja naučnika ukazuju da bi ljudske žrtve bile ograničene, bez obzira što u gardu danas živi 10 miliona ljudi. Prema predvidjanjima naučnika u takvom zemljotresu poginulo bi izmedju 800 i tri hiljade i 400 ljudi, zavisno u koje doba dana bi se zemljotres dogodio.

Prema izvještaju američkih geologa vjerojatnost razornog potresa u San Franciscu snage 6,7 stupnjeva ili jačeg do 2032. godine je preko 62 posto.

Pomak u tektonskom rascjepu San Andreas, jedanom od osam velikih rascjepa koji prolaze kroz područje San Francisca prouzrokovao je potres 1906. godine. Očekuje se da će do sljedećeg velikog potresa doći u rascjepu Hayward, koji se proteže uzduž istočne strane zaljeva San Francisco i kroz mjesta Oakland i Berkeley, te je vidljiv s površine.

Stanovnici San Francisca se pripremaju za sljedeći veliki potres, a sljedećih nekoliko dana San Francisco će, obilježavajući stogodišnjicu prethodnog, ponajviše slaviti ustrajanost i ponovo rođenje svojeg grada.

18. aprila u 5:12 sati ujutro 1906-te San Francisco je pogodio potres snage 7,9 stepeni koji je uništio veći dio grada. Veliki požar koji je trajao tri dana nakon potresa uništio je ono što je ostalo. Od 400 hiljada stanovnika grada živote je izgubilo njih više od tri hiljade, 225 hiljada je ostalo bez krova nad glavom.

Danas grad obilježava razorni potres s misom, a i postvljena je spomen-izložba obnovljenih fotografija snimljenih nakon potresa. Fotografi su zabilježili dopremu materijala vozom, koji se zatim do porušenih kuća razvozio konjskom zapregom. San Francisco je za kratko vrijem bio obnovljen, tako da je već devet godina kasnije bio domaćin Svjetske izložbe.

Grandioznost njegove gradske vijećnice, s najvišom kupolom u Sjedinjenim Državama spomenik je njegovom nepokolebljivom duhu. Vijećnica je također jedna od zgrada koje su u gradu najbolje zaštićene od potresa, no sam grad nije ni blizu sigurnosti od potresa.

XS
SM
MD
LG