Linkovi

Turizam i sigurnost


Teroristički napadi na Sjedinjene države 11 septembra, 2001, kao i sigurnosne mjere koje su nakon toga uslijedile, negativno su utjecale na broj stranih turista i zaradu koju oni sa sobom donose. Administracija predsjednika Busha ubjedjuje zvaničnike iz sfere turizma da će uraditi sve što je u njihovoj moći da privuče strane turiste, a da time ne dovede u opasnost nacionalnu sigurnost.

Državna tajnica Condoleeza Rice, govorila je o važnosti turizma na Medjunarodnom turističkom samitu u Washingtonu, prošle sedmice.

Condoleeza Rice:Amerika je kroz istoriju bila gostoljubiva nacija, i danas, više neko ikada do sada, smo posvećeni unaprijedjenju naše tradicije otvorenosti.

Ona je najavila nove mjere koje će ubrzati protok putnika, uključujući i 500 novih uposlenika u konzularnim predstavnišvima u inostranstvu, kao i eletronsko čitanje pasoša kako bi se ubrzalo procesiranje posjetilaca na američkim granicama.

Njene su najave pozdravljene od strane zvaničnika turističke industrije Sjedinjenih država, koji se žale se žale da je do pada turizma došlo usljed striktnijih sigurnosnih mjera koje su uslijedile nakon terorističkih napada 11. septembra.

Po mišljenju Turističkog udruženja Sjedinjenih država, broj stranih turista pao je na 35% izmedju 1992 i 2004-te godine, najniži do sada.

Roger Dow:
Svi pokušavaju privući iste turiste, tako da se broj turista u Sjedinjenim državama smanjio, dakle tržište se povećava, a naš je udio ostao isiti.
Hotelska je jedna od industrija koja je pretrpila gubitke. James LoBosco je generalni direktor Madison Loews hotela u Washingtonu.

James Lobosco:
Terorističi napadi su imali velikog udjela, pgotovu u Washingtonu. Ograničenja se odnose na aerodrome, obezbjedjenjei sve ostalo, imalo je ogroman utjecaj na naše poslovanje.

Lideri turističke industrije se nadaju da će saradnja sa vladom biti uspješna i da se strani turisti njihovi novci ponovo vratiti u Sjedinjene države.

XS
SM
MD
LG