Linkovi

Predstavnici vjerskih zajednica iz BiH okončali posjetu Briselu


Predstavnici četiri najveće bh vjerske zajednice su danas okončali dvodnevnu posjetu Briselu- imali su priliku razmijeniti mišljenja sa predstavnicima evropskih institucija i religijskih organizacija unutar Unije, čuti i govoriti o važnosti religije u gradnji stabilnog demokratskog društva.

Bosna i Hercegovina, i pored tragičnog ratnog iskustva, baštini vijekove medjureligijskog razumjevanja, kakvo bi moglo biti model i širem evropskom prostoru, uvjereni su članovi delegacje iz Sarajeva, koju čine predstavnici najvećih bh vjerskih zajednica, koji su evropske sagovornike uvjeravali da u potpunosti podržavaju aktuelne integracijske procese, nastojeći da im daju vlastiti pečat.

Predsjedavajući Medjureligijskog vijeća, nadbiskup Vrhbosanski, kardinal Vinko Puljić:

"Želimo putem dijaloga stvarati proces pomirenja i povjerenja i želimo podržati integraciju u Evropsku uniju. Svratili smo pažnju na neke elemente gdje želimo da EU shvati našu različitost i potrebu jednakopravnosti u BiH, da podrži one procese koje mi gradimo kroz Medjureligijsko vijeće. To je proces pomirenja, povjerenja i zajedničkog rada za perspektivu BiH u različitosti".

Juče su, pored ostalog, imali susrete u Evropskoj komisiji, a danas ih je primio i specijalni koordinator Pakta za stabilnost Jugoistočne Evrope, Erhard Busek.

Koordinator Pakta za stabilnost Jugoistočne Evrope, Erhard Busek:

"Mislim da je od krajnje važnosti da radimo na pomirenju, da pokažemo da su u stanju da žive zajedno. Zato što je to simbol za Evropu- nije samo u BiH izmiješana religijska situacija, takva situacija je u cijeloj Evropi i mislim da je to pitanje koje postaje sve važnije- ukoliko imamo u vidu diskusiju vezanu za muslimane u Evropi i sl. Mislim da je važno i za obrazovanje-kada gledamo u knjige istorije i pitamo se šta znamo o ostalima. Mislim da moramo da razlučimo različitost i prihvatimo to, jer takvo nešto može samo da nas obogati- ne važi to samo za BiH, već i za cijelu Jugoistočnu Evropu".

Mitropolit Dabrobosanski, g. Nikolaj Mrda:

"Lakše je bilo početi rat nego izgraditi mir- mi svi radimo na gradnji mira i one Božije reči su prisutne kod sviju nas- blago onome ko mir gradi, jer će se sinom Božijim nazvati. Mi radimo na tome, pa i ovde, od ovih ljudi, imali smo prilike takvo nešto i da osetimo i da čujemo. Mi se nadamo da ovaj naš dolazak neće biti uzaludan, kao što nije bio ni onaj pre osam godina- ipak su nas ljudi i onda razumeli a tom prilikom smo trebali da kažemo, i kazali smo i to je prihvaćeno da u BiH nije vodjen nikakav verski rat. Sada naglašavamo da je BiH još uvek u obnavljanju i da su sredstva potrebna vrlo velika da bi se tragovi rata mogli izbrisati a i ovom Medjureligiskom veću su potrebna sredstva da bi mi mogli da radimo dalje".

Izaslanik Reis-ul Uleme, g. Ifet Mustafić:

"Ulaskom BiH u EU, Unija dobija jedan autentičan, autohton, evropski, muslimanski narod. Da li je EU spremna da odgovori na tu novinu u njenom konceptu organiziranja i postojanja, to je jedno pitanje. Mi u ovakvim razgovorima, recimo, pomažemo EU da se pripremi na takav dogadjaj, na takvu stvar, a isto tako tražimo i očekujemo od EU da u mnogim stvarima nama pomogne, nas razumije , itd".

Predsjednik Jevrejske zajednice, g.Jakob Finci:

"Bilo je spominjanja aktuelne političke situacija, rada na ustavnim amandmanima, rada na preustroju BiH, ali to je sigurno nešto što je vrlo dug put i što neće biti završeno u ovom prvom koraku, nego će trajati još duže vrijeme. Na svima nama je da na tome zajedno radimo i da pokušamo naći konsenzus da bi BiH postala normalna, demokratska država u kojoj će svi njeni gradjani i svi njeni narodi moći da žive kao svoji na svome, uživajući u onom što je njihovo, a poštujući ono što je tudje. Jednostavno, na taj način da budemo čak jedno ogledalo Evropi kako se može u jednom kavom mješovitom društvu, kako se može zajedno živjeti, ne samo jedni pored drugih, nego jedni sa drugima, kako se u BiH živjelo stotinama godina".

XS
SM
MD
LG