Linkovi

Datumi primitka u EU su određeni  implementacijom potrebnih reformi


Austrija se nalazi na polovini svog šestomjesečnog rotirajućeg predsjednikovanja Evropskom unijom. U tom svjetlu, austrijska ambasadorica u Washigntonu, Eva Nowotny je, s novinarkom Glasa Amerike Ivanom Kuhar, razgovarala o politici Evropske unije prema zapadnom Balkanu.

Austrijska ambasadorica u Washigntonu Eva Nowotny kaže da je, bez obzira koja zemlja predsejdava Evropskom unijom, cilj unije na Balkanu isti: a to je zemlje tog regiona približiti uniji.

Za jugoistočnu Evropu uopće, već smo rekli da je opcija da postanu članice Evropske unije na stolu za sve zemlje tog regiona, kaže ambasadorica Nowotny.

Neke zemlje južne Evrope su zabrinute da se Evropska unija radije želi pozabaviti svojim unutrašnjim problemima, kao što su ekonomska pitanja i stav koji još uvijek nije usvojen, prije nego se dotakne sljedeće faze proširenja. To bi, u njihovim očima, moglo odgoditi njihovo pridruženje u narednih nekoliko decenija. Ambasadorica Nowotny kaže da su takvi strahovi neosnovani. Ona kaže da Unija nije odredila vremenski okvir za primanje svake pojedinačne zemlje. Ona odbacuje predviđanja oko mogućih datuma kao čistu špekulaciju.

Beskorisno je i besmisleno govoriti o rokovima i vremenskim okvirima. Mi, Evropska unija, ćemo integirati zapadni Balkan koliko god otvoreno i brzo možemo, kaže gospođa Nowotny.

Datumi primitka u uniju su određeni uspješnom implementacijom potrebnih reformi od strane zemalja kandidata. U slučaju južne Evrope, unija će razmotriti napredak reformi u svakoj pojedinačnoj zemlji, kaže austrijska ambasadorica. Slovenija je jedina članica unije u regionu, Rumunija i Bugarska bi se trebale pridružiti 2007. Ostale zemlje zainteresirane za pridruženje su trenutno u različitim fazama procesa. Do sada je Hrvatska učinila najveći napredak dobivši zeleno svjetlo za početak konačnih pregovora o pridruženju.

Beč je domaćin i pregovorima o budućem statusu Kosova. Gospođa Nowotny kaže da je isuviše rano očekivati konačnu odluku o budućnosti Kosova.

Mislim da je važno ne samo fokusirati se na pitanje koji će budući status Kosova biti, već staviti razgovore u širu perpektivu u koju će biti uključen ekonomski razvoj i zaposlenost, kao i zaštita manjina, ljudska prava, kulturna pitanja.

Takav će postepeni pristup, po mišljenju gospođe Nowotny, voditi ka uspješnom okončanju pregovora. Ona kaže da obje strane imaju legitimna strahovanja i duboka emocionalna pitanja vezana za budući status Kosova. Kako bi pregovarački proces bio uspješan, obje strane će morati donijeti teške odluke i biti voljne na kompromis, kaže austrijska ambasadorica. Kako bi se strane održale u pregovaračkom procesu i kako bi ih se podstaklo da se suoče s teškim pitanjima, medijatori UN-a bi morali objema stranama ponuditi privlačne podsticaje. Ključni podsticaj, kaže gospođa Nowotny, bi mogla biti mogućnost za evropsku integraciju.

Za zemlje jugoistočne Evrope, opcija članstva u Evropskoj uniji je veoma jak podsticaj kako bi se održao proces promjena i reformi i kako bi se suočilo s težim pitanjima. Mislim da će to biti kao nagrada na kraju puta, kaže Eva Nowotny.

Ona na kraju dodaje da Evropska unija i Sjedinjene Države imaju isti cilj u jugoistočnoj Evropi: a to je miran, prosperitetan i demokratski regiona gdje vlada zakon i gdje se poštuju ljudska prava.

XS
SM
MD
LG