Linkovi

Sektaško nasilju u Iraku povećava strah od građanskog rata


Nastavljanje sektaškog nasilja u Iraku povećava strah da zemlja može zapasti u haos građanskog rata, sličnog onima do kojih je došlo u bivšoj Jugoslaviji i Somaliji. Mada neki vojni historičari procjenjuju da za sadašnje stanje u Iraku ne postoji specifičan scenario, na terenu ima indikacija koji ukazuju da je Irak u opasnosti da sklizne u grđanski rat. O tome detaljnije novinar tv-programa Glasa Amerike Bill Rodgers.

Salvador, bivša Jugoslavija, Somalija bili su poprišta surovih građanskih sukoba. Svi ti ratovi imali su ponešto zajedničko - ideološke razlike, etničke i religijske podjele, ekonomski haos. Unatoč tim zajedničkim karakteristikama, ne postoji neki istovjetan scenario koji dovodi do građanskog rata.

Marc Clodfelter, vojni historičar, National War College, Washington:
U principu, građanski rat je unutranji oružani sukob u kojem organizirane frakcije rauju međusobno. Jedna od tih strana može biti vladina, sa vojnom silom vezanom za postojeću vlast. Sukobljene strane organizraju otpor i obznanjuju političke ciljeve.

Međutim, sadašnje unutarnje ratne sukobe je teško definirati, jer se - kako ističe gospodin Clodfelter, mnoge karakteristike modernih građanskih ratova ne uklapaju u principe klasifikacije sukoba te vrste.

Trajanje sektatškog nasilja u Iraku iznova postavlja pitanje koji faktori vode zemlju u građanski rat. Bombaški napad na svetu šiitsku džamiju u februaru izazvao je talas osvetničkih napada i ubistava između dvije strane - sunita i šiita. To krvavo nasilje, uz pobunjenički pokret protiv snaga lojalnih sadašnjoj iračkoj vladi i američkih snaga, povećava strah od mogućeg građanskog rata u Iraku.

Govoreći o tome na nedavnoj konferenciji za novinare predsjednik Bush je istakao:
Svi smo svjesni da sektaškog nasilja ima. Kako ja vidim stvari tamo.... Iračani ne žele građanski rat. Iračka armija nije upala u zamsku sektaških podjela, ostala je jedinstvena.

Otmice i smaknuća u Iraku se nastavljaju, u mrtvačnice se dovlače tijela ubijenih svakodnevno, pripadnicima šiitske milicije pripisuju se ubistva mnogih sunita. Sektaško nasilje i blokirani pregovori između predstavnika šiita, sunita i Kurda o formiranju vlade nacionalnog jedistva su osnovni faktori daljne nestabilnosti Iraka.

Louay Bahry, Institut za Srednji istok, Washington:
Iračani se za sada vrlo slabo poistovjećuju sa Irakom. Kada su državne institucije slabe, ljudi gube osjećaj nacionalnog identiteta i zapadaju u sektaštvo, povezuju se porodično, plemenski, klanovski.

Po mnogim ocjenama Irak još uvijek može izbjeći sudbinu Somalije ili bivše Jugoslavije, ali ima i onih koji smatraju da je građanski rat na pomolu.

XS
SM
MD
LG