Linkovi

Olli Rehn: Slaba suradnja sa Hagom bi mogla poremetiti razgovore BiH sa EU


Zbog saradnje saradnje ili bolje, nesaradnje sa Hagom, Srbija je pred odlukom da li će se ili ne održati aprilski krug pregovora, dok, iz istog razloga, BiH ulazi u "opasnu zonu", ukazao je danas komesar za proširenje, Olli Rehn, nakon što se sastao sa bh premijerom, Adnanom Terzićem.


Saradnja sa Hagom je ključ uspješnog toka i zaključenja pregovora država regiona sa Briselom, potvrdilo se i danas, nakon što su se u Evropskoj komisiji susreli komesar za proširenje, Olli Rehn i predsjednik bh vlade, Adnan Terzić.

Kada je u pitanju obaveza privodjenja pravdi preostalih bjegunaca, prije svih Karadžića i Mladića, komesar je bio izričit:

"Prije svega, pitanje hapšenja i transfera u Hag preostalih bjegunaca, Ratka Mladića i Rdovana Karadžića je odgovornost svih država regiona, posebno Srbije i BiH, a tamo posebno Republike Srpske".

Pimjenjuju li se, s tim u vezi, različiti standardi prema Beogradu i Sarajevu, gdje se prvima prijeti prekidom pregovora, a drugi imaju samo "opšte upozorenje", pitanje je na koje komesar Rehn odgovara:

"Mi sa razlogom pretpostavljamo da je Srbija mogla da uhapsi Ratka Mladića da je bilo političke volje i da je ta politička volja bila pretočena u konkretne akcije koje bi obuhvatile sve dijelove države- uključujući bezbjednosne službe i vojno-obavještajnu službu. U isto vrijeme, u BiH je slika prije siva nego crno-bijela. Ta je zemlja već ušla u opasnu zonu i vrlo ozbiljno smo o tome razgovarali premier Terzić i ja. Sada očekujemo da BiH, uključujući RS, bez daljeg gubljenja vremena, postigne punu saradnju sa Hagom, kako bi izbjegla poremećaj pregovora".

Sutra će komesar Rehn o saradnji Srbije i RS sa Tribunalom razgovarati sa glavnom haškom tužiteljicom, Carlom del Ponte- od tog razgovora će, u dobroj mjeri, zavisiti sudbina nastavka pregovora sa Boegradom, čija politička runda je zakazana za početak aprila. Sam komesar Rehn kaže da postoje naznake da je, za razliku od prethodnih mjeseci, zadnjih dana moguć odredjeni napredak na polju saradnje Beograda i Haga.

”To je upravo ono što želim da čujem od gospodje Del Ponte i primam i informacije od evropskih članica. Neću precizirati trenutak niti dan kada će biti donijeta odluka o tome hoće li se održati pregovori 5. aprila, ali ću ponoviti šta sam svojevremeno rekao u slučaju Hrvatske- pregovori će se nastaviti istog dana kada se postigne puna saradnja, što bi, u ovom slučaju, trebalo da vodi do hapšenja i transfera u Hag Ratka Mladića".

Inače, kada je riječ o započetim pregovorima zvaničnog Sarajeva i Brisela, evropski komesar je pozdravio tehničku pripremljenost i profesionalnost bh tima. On je naglasio da je za napredak pregovora neophodno dovršiti započete refrome- reformu policije, kao i usvajanje i primjenu zakona o javnom televizijskom servisu.

XS
SM
MD
LG