Linkovi

Navodno rusko špijuniranje za Sadama Huseina i američko-ruski odnosi


Vijest da su Rusi svrgnutom iračkom lideru, Sadamu Huseinu dostavljali povjerljive podatke o američkim vojnim planovima početkom invazije na Irak 2003. godine, privukla je veliku pažnju, ali za sada su izjave visokih zvaničnika Rusije i Sjedinjenih Država suzdržane i nema naznaka hoće li to i koliko uticati na medjusobne odnose dvije zemlje.

Ruski ministar vanjskih poslova i njegova služba za inostrane obavještajne poslove odbija navode da je ruski diplomata predao vladi Sadama Huseina informacije o kretanju američkih trupa i drugim vojnim planovima uoči i tokom invazije na Irak prije tri godine. Sergej Lavrov je jučer rekao da se iza tog saopćenja američkog Ministarstva odbrane kriju politički motivi. On nije rekao kakavi, ali Rusija je kritizirana od nekoliko američkih analitičara i zastupnika ljudskih prava koji tvrde da vlada Vladimira Putina okreće ledja demokraciji i slobodi medija.

Ruski ministar vanjskih poslova je rekao da američki zvaničnici nisu izvještaj američkog Ministarstva odbrane dostavili zvaničnim kanalima.

U isto vrijeme, američka državna tajnica, Condoleezza Rice je u više tv intervjua rekla da će Amerika od Kremlja tražiti objašnjenje.

Condoleezza Rice, američka državna tajnica:
Razgovaraćemo sa ruskom vladom. Ja ne bih donosila zaključke prije vremena, ako je ovaj izvještaj zaista tačan, da je diktiran od Moskve. Prema tome, dajte da to sagledamo, da o tome govorimo sa ruskom vladom. Ali, isto tako mislim da je to nešto što bi ruska vlada trebala uzeti veoma ozbiljno.

Gospodja Rice nije komentirala koliko bi ovaj slučaj mogao uticati na Američko-Ruske odnose, posebno ukoliko je navodna ruska akcije rezultirala gubicima života američkih vojnika.

U izvještaju Pentagona se kaže da dva zapljenjena iračka dokumenta ukazuju da je ruski ambasador u Bagdadu, Vladimir Titorenko iračkim zvaničnicima dao detaljne američke ratne planove. Informacija je, navodno, pribavljena od ruskog izvora u Američkoj centralnoj komandi u Qataru.

Savjetnik Bijele kuće za Nacionalnu sigurnost, Stephen Hadley nije želio spekulirati o tome koliko je ruski predsjednik Vladimir Putin znao o mogućoj ruskoj umješanosti, ali naglašava da mnoga pitanja traže odgovor.

Stephen Hadley, savjetnik za nacionalnu sigurnost:
Svaki put kada neka zemlja neprijatelju pruži informacije koje potencijalno mogu donijeti rizik našim ljudima, mi to uzimamo veoma ozbiljno i trebali bi to pitanje pokrenuti sa Rusima. Mnogo je toga što za sada ne znamo. Mi ne znamo kako su to oni saznali iz Centralne komande. Ne znamo da li je ruski ambasador bio ovlašten ili nije. Mnoga pitanja treba pokrenuti.

U spomenutom izvještaju Pentagona se zaključuje da povjerljivi vojni planovi koje je Rusija pribavila Iraku nisu pomogli vojnim snagama Sadama Huseina.

XS
SM
MD
LG