Linkovi

Carla del Ponte putuje u Boegrad i Banja Luku


Glavna tužiteljica Haškog suda, Carla del Ponte će u srijedu doputovati u Beograd a potom i u Banja Luku. Cilj posjete je da se zaključi izvještaj o nivou saradnje sa Tribunalom, od čega zavisi sudbina nastavka pregovora Beograda sa Briselom.

Dok se očekuje nova runda susreta glavne tužiteljice Tribunala sa zvaničnicima Srbije i RS, u Briselu se podsjeća na posljednji sastanak Del Ponte sa komesarom za proširenje, Rehnom i poruke koje su tada upućene. Od tada, procjenjuje se malo se toga promijenilo da bi oštra ocjena glavne tužiteljice dobila "blaže" tonove, a time i mogućnost da se ipak nastavi sa pregovorima sa Beogradom, najavljenim za početak aprila.

Carla Del Ponte:
"Tražim od EU da nam pomogne svojim snažnim pritiskom, kako bi smo prisili Beograd da isporuči Mladića i preostale bjegunce. Nadam se da će to i biti učinjeno i sigurna sam da je u svemu tome evropska pomoć od velike " hspace=2 src="/bosnian/images/karadzic_i_mladic_1_1.jpg" width=150 align=right vspace=2 border=0>važnosti. Želim da protiv Mladića jula ove godine započnemo proces, zajedno sa devet preostalih optuženih za srebrenički genocid. Dakle, vrijeme je da se u Srbiji okonča sloboda za dvojicu optuženih za genocid. A prije svih, Mladić se mora u julu pojaviti pred Sudom. Ja se tome nadam".

Nedugo potom, i zvanični Brisel je potvrdio rješenost da istraje na transferu Ratka Mladića u Hag kao ključnom preduslovu za nastavak pregovora sa Beogradom- ni smrt nekadašnjeg srpskog lidera, Slobodana Miloševića u haškom pritvoru nije pokolebala Brisel.

Portparol komesara za proširenje, Olli Rehna, Kristina Nagy:

"Mislim da je poruka bila više nego jasna kada je krajem februara komesar Rehn rekao da, ako ne bude potpune saradnje sa Hagom, pregovori mogu da budu poremećeni i da se sastanak, planiran za 4. i 5. april može staviti na čekanje. Nema razloga da mijenjamo naš stav zato je posebno važno da se nacionalistička prošlost ostavi iza, a da se okrenu evropskoj budućnosti, kakva je ponudjena Srbiji".

Vjeruje se da će glavna haška tužiteljica tokom skorih razgovora u regionu tražiti hitne i konkretne dokaze saradnje- procjenjuje se da je u tom slučaju manevarski prostor sužen na par opcija-- transfer u Hag preostalih bjegunaca, ili, kao u slučaju Hrvatske, čvrst dokaz da će nešto takvo da uslijedi u najskorije vrijeme. Sve ostalo znači prekid tek započetog približavanja evropskim strukturama.

XS
SM
MD
LG