Linkovi

Hoće li vrata EU ostati otvorena za zemlje Balkana


Iako će glavne teme danas započetog dvodnevnog samita evropskih lidera biti rad, zapošljavanje i ekonomski rast, neće se, prema očekivanjima, zaobići ni diskusija na temu budućnosti EU i sudbine nastavka proširenja. Iako aktuelno austrijsko predsjedništvo EU insistira na fukusu na Zapadnom Balkanu, sve su jači pozivi da se Unija, nakon prijema Bugarske, Ruminije i eventualno Hrvatske, "zatvori" za izvjesno vrijeme za mogućnost novog evropskog članstva.

Iako Evropska unija ima trenutno set gorućih problema na stolu - poput protekcionizma, nefunkconisanja zajedničkog tržišta, sporog ekonomskog napretka i slabašnjih efekata zapošljavanja, očekuje se, posebno tokom rasprave o budućnosti Unije, da će biti više rijči o budućem obliku evropske asocijacije država- proširenju i odgovoru na pitanje gdje sa proširenjem stati?

Austrijanci, zagovarajući mjesto Zapadnog Balkana u Uniji, ipak podsjećaju- da li se evropske kolege sjećaju austrijske uzdržanosti iz oktobra prošle godine, u vezi sa davanjem otvorenih vrata Turskoj, uzdržanosti koja je tada bila osudjena, a danas, očito, ima sve više evropskih zagovornika. S tim u vezi, podsjećaju da je i Evropski parlament naglasio da sa proširenjem treba biti suzdržan, da još uvijek ima dosta neriješenih problema u vezi sa već proširenom evropskom "porodicom".

Vrijeme je za široku političku debatu, najavljuju aktuelni predsjedavajući EU, držeći se obećanja o evropskoj budućnosti država balkanskog regiona, ali, istovremeno, zagovarajući i pristup "od slučaja do slučaja", baziran na, kako se kaže, " evropskim vrijednostima i vladavini zakona".

Neposredno pred početak evropskog samita se oglasilo i vodjstvo njemačke hrišćansko-socijalne unije, CSU, koja je jedna od vladajućih partija u toj zemlji, zagovarajući stav da, nakon prijema Bugarske, Rumunije i, eventualno, Hrvatske u EU, treba na odredjeno vrijeme zatvoriti evropska vrata.

Tako je za Edmunda Stoibera, premijera uticajne Bavarske, vrijeme da se aktivira i faktor "
kapaciteta prijema". Za pravo mu, posredno, daju i evropski šefovi diplomatije, koji su nedavno u
Salcburgu ponovili rješenost Unije da ispuni obećanje dato u Solunu o evropskoj budućnosti
Zapadnog Balkana, ali i naglasili- "mogućnost prijema" igraće sve veću ulogu u proširenju EU,
čime u ukupni proces pridruženja dodaju i faktor na koji neće uticati rezultati reformi i
prilagodjavanja država regiona visokim zahtjevima, već unutrašnjo-političko raspoloženje
evropskih članica.

XS
SM
MD
LG