Linkovi

Amerika ima najveću populaciju medju visoko razvijenim zemljama


Prema predviđanjima stručnjaka Sjedinjene Države će u oktobru ove godine imati 300 miliona stanovnika. Taj tristo-milioniti Amerikanac trebalo bi da bude Hispanik porijeklom i stanovnik američkog jugozapada. Brzo rastući broj stanovnika u Sjedinjenim Državama je pojava koja i obećava, i obavezuje, i izaziva.

Piše Mike O"Sullivan

Broj stanovnika na ovdašnjim prostorima raste za skoro 1% godišnje. Zahvaljući takvom porastu Sjedinjene Države su visoko industrijska država sa najbržim porastom populacije. Šest desetina tog porasta su novorođeni Amerikanci, 4 desetine su useljenici. Useljenici se uglavnom naseljavaju u velikim gradovima poput New Yorka, Miamia, Houstona, Dallasa, Los Angelesa.

William Frey, demograf sa instituta Brookings:

”Ti gradovi su zasta lonci u kojima se utope sve različitosti. U njima nije moguće živjeti ako niste otvoreni za različita porijekla i različite kulture.“

Brz porast stanovništva uvijek su pratili određene tenzije i iskušenja. Sjedinjene Države su uspijevale prihvatiti ranije talase useljenika. Neki misle da ni sada ne bi trebalo biti drugačije.

Harry Pachon, institut Thomas Rivera:

”Rugamo se useljenicima i podcjenjujemo ih, zaboravljajući da su prethodne dvije, tri generacije - naši roditelji ili njihovi roditelji također bili useljenici.“

Rast stanovništva je prirodna zakonitost. Unatoč tome, mnogi su zabrinuti za očuvanje prirodnog okoliša, tvrdeći da nekontrolirani rast broja stanovnika mijenja prirodnu ravnotežu i krajolik koji čovjek dijeli sa drugim živim bićima.

Dan Silver, Liga za zaštitu ugroženih staništa:

”Pitanje poulacije je dvostruko. S jedne strane, veliki porast je vrlo ozbiljan problem za ograničene prostorne resurse primjera radi Kalifornije, i s druge strane - a što je takođe izuzetno važno - to je veliki izazov za buduće obrasce razvoja.“

Gospodin Silver ističe da je u mnogim dijelovima Amerike problem širenja predgrađa već velikih gradova na račun okolnog prirodnog okruženja. Po njemu, uz efikasnije urbanističke mjere, više stanovnika može ugodno živjeti i na manjem prostoru, štedeći na taj način prirodno okruženje.

Generacija Amerikanaca rođenih poslije Drugog svjetskog rata, odlazi u penziju i stoga neki demografi smatraju da će useljenici, mlade useljeničke porodice, biti ti koji će američku ekonomiju održati jakom,zdravom i konkurentnom.

William Frey, demograf sa instituta Brookings:

”Sa porastom društvene i ekonomske globalizacije, ono što mi proizvodimo i kako mi proizvodimo ovdje biće kupovano u drugim dijelovima svijeta. I obratno. I zbog toga je vrlo bitno da u Sjedinjenim Državama bude ljudi iz drugih podneblja koji će nam pomoći da efikasnije radimo i u tvornicama i u školama.“

Brojku od 400 miliona stanovnika Sjedinjene Države će, kako se očekuje, doseći za 40 godina. Demografi se slažu u procjeni se Amerika suočava sa velikim izazovima da za naredne generacije osigura kvalitetno obrazovanje, efikasno zdravstvo, uspješnu ekonomiju i zdravu okolinu.

XS
SM
MD
LG