Linkovi

Kuran uči miru, a mi, nelogično i neočekivano, svjedočimo nasilju - to zbunjuje Amerikance


Sve više Amerikanaca izražava poglede koji ne idu u prilog islamu. Nedavno istraživanje mišljenja javnosti pokazuje da svaki četvrti Amerikanac ima određenih predrasuda prema muslimanima. I većina Amerikanaca jednostavno misli da su muslimani sve više skloni nasilju. Detaljnije o tome u prilogu novinara Glasa Amerike Mohameda Elshinawija.

Prema posljednjoj anketi koju su proveli Washington Post i tv-mreža ABC, uz onih 25 odsto koji imaju određene predrasude, 46 procenata Amerikanaca na islam gleda negativno. To je za 7 odsto više u odnosu na procenat zabilježen u mjesecima nakon terorističkih napada 11. septembra 2001.

Laila Al Qatami iz Američko-arapskog odbora za borbu protiv deskriminacije kaže da su reakcije muslimana, naročito poslije objavljivanja uvredljivih karikarura poslanika Muhameda, doprinijele porastu anti-islamizma kod mnogih Amerikanaca.

Laila Al Qatami, Američko-arapski anti-diskriminacioni odbor:

”Prizori nasilja i pljački, praćeni i drugim neprijatnim scenama ne donose ugledu islama širom svijeta ništa dobro. Takvi prizori kod ljudi koji ih vide uvjeravaju ih u njihovim predodzbama.“

Po mišljenju gospođe Qatami mnogi Amerikaci arapskog porijekla misle da je odluka američkog kongresa o blokiranju kompanije iz Dubaija da preuzme upravljanje određenim američkim lukama - diskriminatorska, ber ozbira na pozivanje na nacionalnu sigurnost kao opravdanje za odluku Kongresa, tim prije što više američkih luka vode inostrane kompanije, doduše ne-arapske.

Izvještavanje medija o terorizmu i nasilju u Iraku takođe je jedan od razloga koji doprinosi porastu negativnog odnosa prema muslimanima. Nihad Awad, direktor Vijeća za američko-islamske odnose ističe da stereotipni prikazi muslimana u američkim medijima takođe imaju negativan efekat.

Nihad Awad, Vijeće za američko-islamske odnose:

”Mislim da je tačna konstatacija da medijsko izvještavanje o muslimanima i islamu Amerikance vodi samo jednom zaključku - islam je nešto loše, a muslimani su nasilni. Mediji propuštaju da proniknu u realnosti muslimanskog svijeta i fokusiraju se tek na neke akcije.“

Laird Anderson, profesor žurnalistike na vašingtonskom univerzitetu American, smatra - međutim - da ne treba kriviti samo medije. Po njemu, u pitanju je i nerazumijevanje muslimanskih kultura i tradicija.

Lair Anderson, profesor na univerzitetu American:

”Kuran i poslanik Muhamed, prema mom shvatanju, uče miru. A mi, nelogično i neočekivano, svjedočimo nasilju a ne miru. To zbunjuje, pa kako da jedna tolerantna zajednica bude u stanju prihvatiti nasilje i terorizam iz sredina ščija vjera zagovara toleranciju. Kuran i poslanik Muhamed... to zbunjuje Amerikance.

Ono što bi moglo promijeniti nabolje negativne stavove Amerikanaca prema islamu svakako je, pored ostalog, razumijevanje, strpljene i obrazovanje u funkciji boljeg shvatanja suštine islama u muslimanskog svijeta i razdvajanja od ideoologije nasilja i ekstremizma kojih ima i u drugim zajednicama i kulturama.

XS
SM
MD
LG