Linkovi

Scott McClellan – Preventivni napadi nasljedjeno pravo na samoodbranu


U novoj američkoj strategiji odbrane se kaže da je vlada obavezna da « predvidi i da se suprotstavi prijetnjama američkom narodu i interesima i da koristi elemente državne moći prije nego prijetnja postane stvarna i nanese štetu». Ta strategija uključuje reafirmaciju kontroverzne doktrine administracije predsjednika Busha o preventinom korištenju sile.

Savjetnik za nacionalnu sigurnost, Stephen Hadley jučer je objavio novu strategiju govoreći u Washingonu u Američkom instititu za mir, nepristranoj organizaciji koju finansira Kongres. Gospodin Hadley je rekao da preventivno korištenje sile je «generalizirana strategija da se koristi kada je prikladno»

Stephan Hadley, savjetnik za nacionalnu sigurnost:
To je dio našeg inventara da se nosimo sa tim problemima, i kao što sam rekao, u smislu preventivne akcije mi uvijek preferiramo diplomaciju.

Kroz svoju istoriju Sjedinjene Države su se oslanjale na politiku odvraćanja, zastrašivanja i obuzdavanja prijetnje. Danas, predsjednik Bush kaže da Amerika ne može dozvoliti da čeka razarajuće posljedice napada oružjem za masovna razaranja da bi odgovorila.

Medjutim, Harlan Ullman, expert za sigurnost pri Centru za strategiju i medjunarodne poslove u Washingtonu, kaže da objavljivanje politike preventivne akcije ne služi američkim interesima.

Harlan Ullman, Centar za strategiju i medjunarodne poslove, Washington:
Mislite na to kako će ne-amerikanci gledati na to. Mislim da će se mnogi izrugivati tom dokumentu. Ljudi će biti zastrašeni i reći će – Amerika je unilateralist, i zaista nastavlja sa nekom vrstom preventivne akcije protiv Irana.

Glasnogovornik Bijele kuće , upitan o medjunarodnom zakonu protiv preventivnih napada, je politiku administracije branio nazivajući to “nasljedjenim pravom na samoodbranu”.

Strategija nacionalne sigurnosti je lista strategijskih prioriteta pripremljena od strane Bijele kuće. U njoj se, zaista, spominje iransko nastojanje da se dokopa nuklearnog oružja. Medju drugim prijetnjama sigurnosti Sjedinjenih Država u dokumentu se spominje prkošenje medjunarodnoj zajednici od strane Sjeverne Koreje, koja se, prema izvještaju, hvali manjim nuklearnim arsenalom, i kontinuirano nastojanje terorista da se dokopaju oružja za masovna razaranja, uključujući one koji su povezani sa mrežom al-Qaide.

Stephan Hadley kaže da se ta opasnost može smanjiti širenjem demokracije.

SOT Stephan Hadley, savjetnik za nacionalnu sigurnost:
Efektivne demokracije igraju centralnu ulogu u američkoj vanjskoj politici, jer one su naši prirodni saveznici i temelj stabilnosti u medjunarodnom sistemu.

U dokumentu Nacionalne sigurnosti se kaže da je krajnji cilj podrške demokraciji okončanje tiranije u svijetu, koja prema tom dokumentu, postoji u Sjevernoj Koreji, Iranu, Siriji, na Kubi, u Bjelorusiji i Zimbabveu.

Dok Rusiju dokument prizna kao uticajnu zemlju, američka strategija ohrabruje tu zemlju da kod kuće poštuje ljudska prava i demokraciju i da ta prava ne sprječavaju u susjednim zemljama.

Brojne druge prijetnje spomenute u Nacionalnoj sigurnosnoj strategiji uključuju genocid u regionu Darfura u Sudanu, kubanskog anti-američkog diktatora Fidela Castra, bolesti koje ne priznaju granice, kao što su AIDS i ptičija gripa, trgovinu ljudima i drogama, i katastrofalne posljedice po prirodu prouzrokovane ljudskim ponašanjem.

XS
SM
MD
LG