Linkovi

Kriza oko iranskog nuklearnog  programa se zaoštrava


Kriza oko iranskog nuklearnog programa se zaoštrava. Nakon što je Medjunarodna agencija za atomsku energiju odlučila da taj slučaj preda Vijeću sigurnosti UN-a, iranski predsjednik Mahmoud Ahmadinejad je u Teheranu izjavio da njegova zemlja neće biti zaplašena Zapadom i neće odbaciti svoj nuklearni program. Dan prije toga visoki iranski zvaničnik je otvoreno zaprijetio Sjedinjenim Državama nanošenjem štete i bola, ako slučaj dodje pred Vijeće sigurnosti UN-a. O najnovijim reakcijama u Sjedinjenim Državama i sjedištu UN-a u New Yorku, iz Glasa Amerike izvještava Omer Vatrić.

Ambasadori pet zemalja stalnih članica Vijeća sigurnosti: Sjedinjenih Država, Britanije, Francuske, Rusije i Kine sutra će imati preliminarni sastanak kako bi usaglasili odgovor na iransko kontinuirano odbijanje suradnje sa Medjunarodnom agencijom za atomsku energiju.

John Bolton, američki ambasador u UN-u:
Govorićemo o tome koji je pravi način da Vijeće sigurnosti odgovori na nastavak obogaćivanja uranijuma u Iranu, što je u suprotnosti sa rezolucijiom Medjunarodne agencije za atomsku energiju, kaže američki ambasador.

Jean Marc de La Sabliere, francuski ambasador u UN-u:
Akcije i rad Vijeća sigurnosti trebaju biti postepene, tragom pristupa korak po korak. Postepene, jer želimo da Iran obustavi nukelarni program, i ako to učini da se one mogu ukinuti, kaže francuski ambasador.

Emry Jones Parry, britanski ambasador:
Mi još ne znamo ko šta zastupa. Vidjećemo kako će to ići, pristupićemo tome na bazi onoga što daje najviše koristi, kaže britanski ambasador.

Sergey Lavrov, ruski ministar vanjskih poslova:
Uvjereni smo da nema vojnog rješenja ove krize. Mislim da isto misle Britanija i Njemačka, kako su javno saopćili njihovi ministri, i mislim da sankcije, kao način rješavanja krize, u novijoj istoriji nikada nisu postigle cilj, rekao je ruski ministar vanjskih poslova, Sergej Lavrov kada su ga novinari upitali da li bi Rusija podržala sankcije protiv Irana.

Kao stalna članica Vijeća sigurnosti Rusija bi vetom mogla potkopati stajališta Sjedinjenih Država, Britanije i Francuske, koji žele da Vijeće sigurnosti vodi glavnu ulogu u prisiljavanju Irana da suradjuje sa Medjunarodnom agencijom za atomsku energiju.

Kina kao peta stalna članica Vijeća sigurnosti, uglavnom dijeli stajalište Rusije, koja smatra da rješenje iranske nukelarne krize treba da predvodi Medjunarodna agencija za atomsku energiju kojoj Iran mora dozvoliti nesmetan rad.

U Washingtonu je u medjuvremenu, svjdočeći pred Komitetom za medjunarodne odnose Zastupničkog doma Kongresa, pomoćnik državnog sekretara, Nicholas Burns rekao da postoji gotovo jednoglasna suglasnost medjunardne zajednice da Iran razvija nukelarno oružje, i pored toga što Teheran tvrdi da je to u civilne svrhe.

Nicholas Burns, pomoćnik američkog državnog sekretara:
Iran podržava Hezbollah, Hamas i Palestinski islamski jihad. Mi smo primjetili povezivanje tih terorističkih grupa sa vladama Irana i Sirije, upravo prije pet do šest sedmica. Predsjednik Ahmadinejad se nedavno susreo sa predsjednikom Sirije i predstavnicima svih tih terorističkih grupa. To nas jako brine, rekao je Burns.

On je rekao da Amerika od Vijeća sigurnosti očekuje izjavu osude Irana, i najavu mogućnosti izolacije Irana u skladu sa Poglavljem sedam. Ukoliko to ne bude dalo rezultate, rekao je Burns, medjunarodna zajednica bi trebala podržati moguće sankcije protiv Irana.

Iran je autokratski i neprijateljski i predstavlja jednu od najcvećih opasnosti sa kojom se Amerika susreće, rekao je Burns.

Medjunarodna agencija za atomsku energiju traži da Iran obustavi proces obogaćivanja uranijuma, a šef agencije, Mohamed ElBaradei kaže da je još uvijek moguće političko rješenje krize, ali da će ono potrajati.

XS
SM
MD
LG