Linkovi

Izvještaj State departmenta o stanju ljudskih prava u svijetu


Američki State Department je jutros izdao svoj godišnji izvještaj o stanju ljudskih prava u kojem se do u najmanje detalje obradjuje zemlja po zemlja, i iznosi nalaz američkog državnog tajništva u odnosu na stanje ljudskih prava u svakoj pojedinoj zemlji.

Američki državni sekretar Condoleezza Rice je tom prilikom izgradnju demokracije nazvala najhitnijim zadatkom svijeta - koji se ne može odlagati. Medju najgorim kršiteljima ljudskih prava u svijetu su Sjeverna Koreja, Kina, Iran , Burma, Zimbabwe, Kuba, gje, kaže se u izvještaju, država kontrolira svaki i najmanji aspekt privatnog života gradjana.

Poštivanje ljudskih prava je tijesno povezano s razvojem demokratskog društva, kaže se u izvještaju i kao primjer boljitka se navodi Balkan gdje poboljšanje ljudskih prava, i razvoj demokracije, ma kako spor, - vodi boljoj sigurnosti i stabilnosti.

State Department medjutim i dalje skreće pažnju na to da su dva najtraženija ratna zločinca, Ratko Mladić i Radovan Karadžić, i dalje na slobodi.

Loše stanje ljudskih prava, prema State Departmentu, i dalje traje na području Srednjeg istoka, posebno u Saudijskoj Arabiji, Iranu i Siriji, takodjer uključujući i mnoga ozbiljna kršenja od strane izraelskih snaga nad palestinskim zatvorenicima.

Što se tiče Evrope uopće, State Department kritizira nekoliko istočno evropskih zemalja, posebno Rusiju, Bjelorusiju,i Azerbaijan.

State Departmenta o stanju ljudskih prava u BiH

U dvije hiljade i petoj, kaže se u izvještaju američkog državnog tajništva, dosije vlade BiH u odnosu na poštivanje ljudskih prava u mnogim poljima, ostaje prilično slab; iako ima poboljšanja u nekim područjima, mnogi ozbiljni problemi su i dalje prisutni. Sigurnosna situacija u osjetljivim područjima manjinskih povrataka, kao i odgovornost i odgovor policije na incidente usmjerene protiv povratnika - ostaju i dalje loši.

Najviše problema u poštivanju ljudskih prava, navodi se u izvještaju State Departmenta, je zabilježeno i locirano u slijedećim sferama: pogibije usljed minskih polja, fizička zlostavljanja od strane policije, pretrpani i loši zatvorski uvjeti, nedozvoljeni utjecaj na sudstvo od strane nacionalista, političkih stranaka, i izvršne grane vlasti; pritisak i provokacije prema medijima od strane vlasti i dominantnih političkih stranaka; službena ograničenja aktivnosti i prakticiranja vjerskih manjina; političko, etničko i vjersko nasilje, službena opstrukcija povratka manjina; široko rasprostranjena korupcija unutar vlade; izostanak hapšenja ratnih zločinaca Mladića i Karadžića; diskriminacija protiv žena, etničkih manjina, hendikepiranih osoba, i manjina u odnosu na seksualnu orjentaciju; trgovina ljudima; ograničenja radničkih prava.

State Department svaki navod o kršenjima bogato ilustrira brojnim primjerima; takodjer treba naglasiti da sva ova navedena područja pate od različitog stepena kršenja; negdje su ta kršenja minorna, no ipak zabilježena, a negdje su masovnija pojava i široko rasprostranjeni.

Kršenja koja su predmetom veće zabrinutosti i rasprostranjenija su nego druga, kaže se u izvještaju State Departmenta, jesu korupcija u vlasti, politički i stranački utjecaj na pravosudje, nepoštovanje slobode medija od strane različitih instanci vlasti, nasilje prema ženama, trgovina ženama i ljudima uopće, diskriminacija hendikepiranih, diskriminacije na osnovu seksualne orjentacije, i kršenje prava u polju etničkih razlika, koje, zaključuje se, u BiH i dalje ostaju izuzetno moćan izvor kršenja ljudskih prava.

XS
SM
MD
LG