Linkovi

Rusko odstupanje od demokracije vodi u pogrešnom pravcu Američko-Ruske odnose


Kada je riječ o rusko-američkim odnosima, neovisne grupa koju sponzorira Vijeće za medjunarodne odnose sa sjedištem u Washingtonu, smatra da jačanje autokratije u Rusiji može oslabiti ulogu te zemlje kao američkog partnera u oblasti sigurnosti. U tom smislu oni navode kontinuirani pritisak Moskve na bivše sovjetske republike kao jedan od ključnih izvora američko-ruskih trvenja. Pripremio Jaroslaw Anders.

U svom izvještaj neovisna Specijalna grupa za Rusiju tvrdi da rusko odstupanje od demokracije vodi u pogrešnom pravcu Američko-Ruske odnose. Potpredsjednik te dvo-partijske grupe, bivši republikanski kongresmen, Jack Kemp, kaže da medjunarodna i unutarnja politika predsjednika Putina daje razloga za medjunarodnu zabrinutost.

Jack Kemp:
Rastuća autokratija vlade, preuzimanje industrije energije u najvećoj mjeri, zatvaranje dotoka prirodnog plina Ukrajini, prihvatanje da budu prva vlada koja će ugostiti Hamas.

Drugi potpredsjednik Specijalne grupe za Rusiju, bivši demokratski senator, John Edwards ukazuje na strategijsku važnost Rusije u mnogim svjetskim pitanjima.

John Edwards:
U ključnim pitanjima sa kojima se svijet susreće - proliferacija, terorizam, Iran, AIDS, energija, praktično svaki problem sa kojim se svijet susreće. Bićemo u znatno boljoj poziciji ukoliko Rusija radi sa nama, umjesto protiv nas.

Ove godine Rusija je domaćin samita G-8 u St. Petersburgu. Gosdpodin Kemp kaže da bi zapadne demokracije trebale proširiti sadržaj summita i na pitanja koja bi Putin rado zaobišao.


Jack Kemp:
Vladimir Putin želi da energetska sigurnost, obrazovanje i kontrola AIDS-a budu jedine tri teme. Medjutim, trebala bi biti šira rasprava, svakako oko Irana, Sjeverne Koreje, nuklearne proliferacije.

Senator Edwards dodaje da bi tokom summita Rusija morala čuti šta ostatak svijeta misli o dogadjanjima u svijetu i ruskom ponašanju.

John Edwards:
Postoje druga pitanja. Nije samo riječ o nazatku demokracije u Rusiji. Rusija tiranizira susjede, bivše sovjetske republike, koje su na njenim granicama. Jack je spomenuo Ukrajinu, ali oni to stalno rade i drugima.

2008. godine Rusija će imati predsjedničke izbore. Senator Edwards kaže da bi zapadne demokracije morale jasno staviti do znanja da očekuju fer političko nadmetanje.

John Edwards:
I Amerika i njeni saveznici moraju jasno reći šta će svijet smatrati legitimnim, demokratskim izborima, koja vrstu transparentnosti, koja vrsta izbornih monitora, itd., će trebati.

Članovi Specijalnog tima za Rusiju kažu da bi američka administracija morala biti glasnija u svom kritiziranju ruske politike. U isto vrijeme oni upozoravaju protiv izoliranja Rusije. Po njihovom mišljenju suradnja sa Moskvom se mora nastaviti i čak se mora pojačati u oblastima u kojima obje zemlje dijele zajednički interes.

XS
SM
MD
LG