Linkovi

U Srbiji se ne govori o nezavisnom Kosovu


Uprkos tome što su NATO i Ujedninjene nacije od 1999. godine preuzeli kontrolu nad Kosovom, u Srbiji još nema ozbiljne javne rasprave o mogućnosti da će Kosovo – čijih 90 odsto populacije čine Albanci – postati nezavisno. Evo šta je zabIlježio novinar Glasa Amerike Barry Wood.

U školama i crkvama u Srbiji ne priča se o nezavisnom Kosovu. Nezavisni mediji takođe odbijaju da razmatraju to pitanje. James Lyon, predstavnik Međunarodnekrizne grupe u Beogradu /ICG/, kaže da Srbija, kada se govori o Kosovu, ne prihvata faktičko stanje.

"Mislim da je Kosovo za Srbiju izgubljeno i to već neko vrijeme. Od 1999. godine», kaže Lyon.

Bivši predsjednik Finske, Martti Ahtisaari je specijalni izaslanik generalnog sekretara UN za pregovore o statusu Kosova.

<Pregovori Beograda i Prištine su već u toku. James Lyon kaže da je u situaciji kada su dvije strane zauzele apsolutno oprečne pozicije, Ahtisaariju ostalo samo da se okrene tehničkim, relativno ne-izazovnim pitanjima.>

"Mislim da je Ahtisaarijev posao da – odredi kako će Kosovo da funkcioniše", kaže Lyon.

Tokom nedavne posjete Beogradu, Ahtisaari je najavio da će se najprije pregovarati o manje izazovnim temama – dok će se komplikovana pitanja, poput same nezavisnosti, na pregovaračkom stolu naći nešto kasnije.

"Drugim riječima, najprije će se razmatrati pitanja koja ja karakterišem kao statusno - neutralna."

Na samom Kosovu, Srbi polako shvataju da će Kosovo vjerovatno postati nezavisno. Zabrinutost raste. Ratko, poljoprivrednik iz okoline Gračanice kaže da - ako Kosovo ostane nezavisno – neće ostati.

Međutim, otac Nektarije iz sedam vjekova starog srpskog manastira u blizini Prištine, vjeruje da će mnogi Srbi ostati na Kosovu.

Možda će biti uplašeni, ali oni koji imaju imovinu na Kosovu – ostaće. Siguran sam da će ostati, kaže otac Nektrarije.

Očekuje se, inače, da statusni pregovori potraju još nekoliko mjeseci.

XS
SM
MD
LG