Linkovi

Smjenu na čelu kosovske vlade "normalan politički proces"


U Evropskoj uniji danas naglašavaju da smjenu na čelu kosovske vlade treba posmatrati kao "normalan politički proces", uz nadu da to neće imati negativnog uticaja na primjenu standarda i tok pregovora o budućnosti Kosova. U isto vrijeme, Savjetodavni komitet Svajeta Evrope objavluje izvještaj o stanju manjina na Kosovu- u najkraćem stvarno stanje je daleko od proklamovanih načela i normi, upozorava Komitet Savjeta Evrope.

Zvaničnici Evropske unije, u reakciji na dolazak Agima Čeka na mjesto novog kosovskog premijera ističu kako je riječ o "normalnom političkom procesu" uobičajenom za smjene na čelu vlada, s tim što se u kosovskom slučaju treba da obrati posebna pažnja da ova smjena ne ide na štetu primjene evropskih standarda i aktiuelnog procesa pregovora o kosovskoj budućnosti.

Ni potjernica za Čekuom, raspisana od strane pravosudnih organa Srbije, na osnovu optužnice za zločine počinjene nad Srbima, se ne čini evropskim zvaničnicima "posebno važan elemenat" u ovom trenutku- za njih će od ključne važnosti biti potezi novog premijera, njegov angažma na konstruktivnom stavu Prištine u toku procesa odredjivanja statusa, dok ocjenu o ratnim zločinima prepuštaju Haškom tribunalu.

U odvojenim zbivanjima, na temu Kosova se danas oglasio i Savjetodavni komitet Savjeta Evrope sa izvještajem o zabrinjavajućem stanju manjina- pored ostalog, sa velikom zabrinutošću se konstatuje da je još uvijek oštra netrpeljivost izmedju Albanaca i Srba, što šteti i ostalim zajednicama na Kosovu.

Komitet upozorava da Srbi koji žive izvan područja gdje su etnički kompaktni, osjećaju da su njihova osnovna ljudska prava ugrožena, medju njima i pravo na slobodno kretanje i izražavanje, što u stopu prati diskriminacija i netolerancija prema pripadnicima manjina. Kada je riječ o problemima "održivog povratka", naglašava se realna briga za bezbjednost, problemi u vezi sa povratkom imovine, kao i, generalno, sumorna slika ekonomskog stanja i mogućnosti zapošljavanja.

Slabašni pokušaji popravljanja prilika su suočeni sa ograničenim mogućnostima, ali i odsustvom volje lokalnih vlasti da se ozbiljnije bave problemom. Izuzetno slaba karika u gradnji kosovskog društva je sudstvo, dok postojanje paralelnih sistema obrazovanja albanske i srpske djece predstavlja veliki i dugoročan izazov pomirenju i povjerenju izmedju dvije zajadnice i trajno naglašava podijeljenu prirodu kosovskog društva. Uz sve ovo, angažovanje UNMIK-a je nedovoljno snažno i nedovoljno brzo, uz zabrinjavajuću praksu da od nekih pitanja, kao što je sudbina Ashkali i egipatske manjine, ruke dižu i UNMIK i lokalne vlasti- kaže se, pored ostalog u izvještaju Savjetodavnog komiteta Savjeta Evrope.


XS
SM
MD
LG