Linkovi

Delegacija State Departmenta odlazi ovog vikenda za BiH


Zamjenica pomoćnika američkog državnog sekretara, Rosmary De Carlo, odlazi tijekom ovog vikenda u BIH i region, da s delegacijom koju predvodi razgovara s tamošnjim zvaničnicima o pitanjima koja više ne mogu čekati; s gospodjom Di Carlo je pred njen odlazak razgovarala Inda Swanke.

Na pitanje koja je svrha njene skore posjete Sarajevu, Rosmary De Carlo je rekla:

Rosmary De Carlo:

Želim vam reći da me jako interesuje šta se dešava u Bosni i Hercegovini ove godine, i široj balkanskoj regiji. Ova 2006 godina je jako važna godina, biće to godina odluka i promjena.

Ja blisko saradjujem sa Bosanskom ambasadom u Washingtonu kao i bh. političkim liderima na ustavnim promjenama. Mi pozdravljamo korake koje su poduzeli do sada, kao i sporazume koje su do sada postigli u više sfera, i činjenicu da su se približili važnim sporazumima po pitanju reformi koji će se moći primijeniti na nadolazeće izbore u novembru.

Kada su se bosanski lideri sastali ovdje u novembru na proslavi desetogodišnjice Dejtona sa Condolizom Rice, obavezali su se da će pokrenuti ustavne reforme i zakazali rok reformi za kraj marta.

Podsekretar Nicolas Burns se takodjer za ovo pitanje zalaže i interesuje i ja idem u Sarajevo da se sastanem sa bosanskim liderima i da videm dokle su došli u rješavanju ovih pitanja i kao što sam ranije navela i svakako se nadamo da ćemo na ovom planu imati uspjeha u to u skoroj budućnosti.

VOA:Čini se da je bilo nekih prepreka tokom dogovora o reformi. Da li mislite do će do dogovara doći u zadatom roku?

Rosemary DeCarlo:

Mi se zaista i iskreno nadamo da će do sporazuma doći u narednih nekoliko dana tako da se zadovolji rok i da do provodjenja ovih reformi može doći. Ja sam mišljenja da je do sporazuma došlo u većini pitanja i da zapravo postoji još jedan mali broj dogovora koje treba donijeti. Ja apelujem na sve bosanske lidera da suradjuju i dogovore se jer je to od velikog značaja za bosanski narod i za cijelu Bosnu i Hercegovinu i njen put ka Euro - Atlanskoj integraciji.

VOA:

Vi ste onda u ovom trenutko obazrivo optimistični?

Rosmary De Carlo:

Tako je.

Na pitanje o hapšenju i izručenju Ratka Maldića čiji smo još jedan neuspjeh vidjeli prije nekoliko dana, gospodja De Carlo je odgovorila

Rosmary De Carlo:

I mi smo pratili nedavni razvoj dogadjaja u medijima i bilo nam je drago čuti u trenutku kada smo mislili da je general Mladić uhapšen.

Medjutim, nemamo nikakve informacije o njegovoj lokaciji niti aktivnostima, ali se svakako nadamo da će srpske vlasti intenzivirati potragu za njim, naći ga i predati ga Hagu. To je vrlo značajno pitanje. Isto važi i za Radovana Karadžića, jer želimo da ovaj dio balkanskih dogadjanja postane prošlost. Mi želimo vidjeti sve optužene i od pravde odbjegle u Hagu!

VOA: Neposredno pred vaš odlazak u Sarajevo, da li imate poruku za ljude u Bosni i Herzegovini?

Rosemary DeCarlo:

Željela bih poručiti, da sa našeg stanovišta, Bosnu i Hercegovinu želimo vidjeti na putu za članstvo u Evropsku Uniju i NATO. Mi smo ćemo u narednih nekoliko godina dati svoj udio tome, koliko je to moguće, da bi se ovaj cilj ostvario, jer znamo da je to takodje cilj naroda Bosne i Hercegovine. Ja apelujem na političko vodjstvo da se usaglase i modernizuju Dejtonski ustav, na ovom putu ka Euro-Atlanskoj integraciji. Mi ih pozivamo da nadju kompromis kako bi se pred narodom pojavili sa paketom reformi koji će biti smisaone za njihovu budućnost.

XS
SM
MD
LG