Linkovi

Predsjednik Bush zaprijetio vetom u slucaju zabrane ugovora o sigurnosti luka


Bijela kuća je saopćila da predsjednik Bush nije znao da kompanija koja je u vlasništvu Ujedinjenih Arapskih Emirata, preuzima upravljanje nad operacijama u šest glavnih američkih luka, sve dok ugovor nije bio sklopljen. Odobravanje administracije predsjednika Busha u odnosu na ovaj ugovor je izazvalo obilje kritika političkih lidera iz obje stranke po pitanju sigurnosti.Najmanje dvojica otmicara umiješanih u terorističke napade od 11. septembra, su bili iz Ujedinejnih Arapskih Emirata. Danas je glasnogovornik Bijele kuće, Scott McCllelan, medjutim, ponovo nastojao obraniti ovaj ugovor riječima da se ovaj, kao i svi takvi ugovori, koji se dobijaju javnim konkursom,nakon dodjele, pomno ispituje , a njegovu prigodnost provjeravaju američke obavještajne i druge agencije.

No, govoreći danas novinarima, predsjednik Bush je rekako kako nije pravilno vršiti diskriminaciju protiv kompanije koja ispunjava sve tražene uvjete - samo zato što je iz neke arapske zemlje, i da bi značilo da Sjedinjene Države primjenjuju dvostruke standarde u dodjeli poslovnih ugovora.

U medjuvremenu za odluku Bushove administracije da jednoj arapskoj kompaniji dozvoli upravljanje nad 6 velikih američkih pomorskih luka, kriticari kažu da direktno ugrožava nacionalnu sigurnost, dok pristalice tvrde da taj poslovni potez uopce nepredstavlja nikakav rizik. Predsjednik Bush upozorava, u medjuvremenu, da će stavljanjem veta onemogućiti bilo kakvu zakonsku odluku kojom bi Kongres mogao da pokuša spriječiti ostvarenje tog nauma administracije.

Pomorske luke predstavljaju samo srce trgovine u Sjedinjenim Državama jer kroz njih svake godine prodje više od dvije milijarde tona tereta. Mnogi eksperti za pitanja sigurnosti upozoravaju da su luke ujedno i veoma slaba karika u borbi protiv terorizma, s obzirom da tek 5 do 7 procenata robe prolazi kroz sigurnosnu provjeru u tim lukama.

HAUER :
Niko ne osporava to da su luke jedna od naših stvarnih slabosti. Isuviše malo tereta biva provjereno, tako da je vjerovatnoća da će tim putem proći i nešto što ne treba - veoma velika,

...kaže Jerry Hauer, bivši šef njujorsškog ureda za vanredne situacije. I drugi lokalni zvaničnici vjeruju da vlada ne čini dovoljno da popravi stanje sigurnosti u lukama. Odluka Bushove administracije da upravljanje radom 6 velikih luka, od New Yorka do New Orleansa povjeri kompaniji Dubai Port World, koja je u vlasništvu vlade Ujedinjenih Arapskih Emirata - izazvala je zgražanje i Republikanaca i Demokrata.
Republikanski zastupnik Peter King, koji predsjedava Komitetom Zastupničkog Doma za pitanja unutrašnje sigurnosti, izmedju ostalog ukazuje i na činjenicu da su dvojica otmičara aviona korištenih za napade 11. septembra, upravo iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

KING :
Ja prosto ne mogu da vjerujem da će upravljanje američkim lukama pasti u ruke bilo kojoj stranoj vladi. A vlada u Dubaiju ima posebno loše preporuke za to.

Cherles Schumer, demokratski senator iz New Yorka, kaže da ovaj potez Bushove administracije nije samo pogrešan nego i opasan.

SCHUMER :
Predavanje uprave nad našim najvećim lukama u ruke zemlje već dugo upetljane u terorizam - znači da treba očekivati samo nesreću.

Administracija, medjutim, ne smatra da su Ujedinjeni Arapski Emirati umiješani u terorizam i smatra tu zemlju svojim saveznikom. Michael Chertoff, ministar za unutrašnju sigurnost:

CHERTOFF :
Mi smo dobili sva uvjeravanja i provjerili što treba kako bismo zadovoljili sve kriterije sa stanovišta nacionalne sigurnosti.

Ministar Chertoff ukazuje i na činjenicu da se pomenuti poslovni ugovor odnosi samo na poslovanje luka, a da će sigurnost i dalje biti u rukama američke vlade.
Medjutim, dvojica republikanskih guvernera čije savezne države imaju najveće luke zaprijetila su sudom. A dvojica demokratskih senatora i lider republikanske većine u Senatu, senator Bill Frist planiraju da Kongresu predlože donošenje zakonske mjere kojom bi se stranim vladama zabranila mogućnost upravljanja američkim lukama.
Predsjednik prijeti vetom na takav zakon. Kontroverza se nastavlja.

XS
SM
MD
LG