Linkovi

Finalne reforme u BiH će proistaći iz dogovora BH lidera, ne iz američkog pera


Meghan Stewart iz Public International Law and policy group, Grupe za međunarodno pravo i politiku, ne-profitne organizacije sa sjedištem u Washigntonu koja daje besplatne pravne savjete vladama u tranziciji, je, preko svoje Grupe, na inicijativu ambasadora Donalda Haysa i profesora Brucea Hitchnera, koji su medijatori u pregovorima o ustavnim promjenama u BiH, od prošlog januara uključena u posredovanje u tim pregovorima . Grupa pruža usluge komparativne analize i olakšava proces izrade nacrta.
Public International law and policy group je na početku procesa dala komparativnu ustavnu analizu upoređujući situaciju s ostalim evropskim zemljama i trenutno pomaže političkim strankama u BiH da iznađu vlastite ideje i da ih stave na papir, odnosno da postignu konsensus u tom procesu. Promjene bi trebale biti amandmani na trenutnu ustav koristeći se mehanizmima koji postoje u Dejtonu, kaže Meghan Stewart. Upitali smo je za komentar navoda da dio bh javnosti smatra da se sve zapravo dešava zbog pritiska o strane Sjedinjenih država.

Meghan Stewart:
Ne bih se s tim složila. Ne mislim da se ovdje radi samo o pritisku od strane Sjedinjenih država--čitav proces su zapravo započele stranke u BiH, nacrtima amandmana na ustav, ali nikad nisu uspjele pokrenuti proces na način koji bi bio zadovoljavajući. Stoga je čitav ovaj proces započeo na njihov zahtjev, a u njega su bile uključene brojne međunarodne organizacije i vlade, Šveđani, Norvežani, Švajcarci, britanski i austrijski ambasadori. U Washingtonu i Briselu su održavani susreti, tako da vidimo da je to međunarodni proces kojeg su započele strane u BiH. Moramo znati da bilo koje reforme koje proisteknu iz ovog procesa će biti one o kojima se suglase bh lideri, njih neće napisati ni Amerikanci, ni Donald Hayes. Ustavne promjene su veoma kompliciran proces i princip na kojem se zasnivaju je povećanje funkcionalnosti države, uključujući i skraćivanje vremena koje je potrebno da se donese neki zakon, osobito za ulazak u evro-atlantske integracije, kaže Meghan Stewart. Nikakvi razgovori do sada nisu dotakli pitanje strukture zemlje, niti će se oni na to fokusirati. Sve strane su se na samom početku procesa suglasile da se neće dovoditi u pitanje postojanje entiteta. Oni se sada moraju suglasili o nekoliko detalja, uključujući predsjedništvo i parlament, odnosno da li žele reformirati strukturu tih institucija ili reformirati pravila po kojima oni djeluju.

Iako se sve nekima čini kao politička igra, osobito pred izbore krajem ove godine, Meghan Stewart ipak naglašava:

Impesionirana sam koliko su bh lideri za ozbiljno uzeli pregovore--shvatili su koliko je ovo važno za budućnost BiH i njenu sposobnost da se pokrene u evropske strukture. Na predstojeće izbore će, prema izbornom zakonu, utjecati samo ono šta se dogovori do 31 marta. Što se tiče pozicije predsjednika, Evropljani žele razgovarati s jednom osobom koja će na toj poziciji biti duže nego je to slučaj s trenutnim predjedavajućim predsejdništva. Takav dogovor bi bio dobar korak ka onome šta Evropljani zahtijevaju od Bosne, kaže Meghan Stewart.


XS
SM
MD
LG