Linkovi

Bush i Abdulah pozvali na smirivanje i poštivanje religija


Politički i religijski lideri širom svijeta pozivaju na smirivanje dok se kontroverze oko karikatura božijeg poslanika Muhameda nastavljaju. O tome su danas u Washingtonu, izmedju ostalog, razgovarali jordanski kralj Abdulah i predsjednik Bush.

Demonstranti širom muslimanskog svijeta su razljućeni karikaturama koje su prvo obajavile novine u Danskoj, a zatim i neke druge evropske novine. I dok neki od demonstranata sve više postaju nasilni, UN, EU i Islamska konferencija apeluju na smirenje, ističući da «nasilje na život i imovinu može jedino štetiti predstavi o miroljubivom Islamu». Premijer Danske, Anders Fogh Rasmussen je u Washingtonu rekao da bi protetsi mogli izmaći kontroli.

Anders Fogh Rasmussen, premijer Danske:
Mi se danas susrećemo sa rastućom globalnom krizom koja potencijalno može izmaći kontroli vlada i drugih autoriteta. Upravo sada, radikali, ekstremisti i fanatici dodaju gorivo na vatru kako bi ostvarivali svoje sadržaje.

Danski premijer kaže da je razgovarao i sa američkim predsjednikom Bushom, koji je ponudio pomoć.

Nemiri kojima je povod karikaturalno prikazivanje božijeg poslanika Muhameda, bili su i tema razgovora jordanskog kralja Abdulaha i predsjednika Busha, tokom današnjeg susreta u Bijeloj kući u Washingtonu. U kraćem obraćanju medijima predsjednik Bush je naglasio da Amerika kao društvo vjeruje u toleranciju i razumjevanje i da su ljudi svih vjera dobro došli u ovu zemlju. U isto vrijeme Amerika vjeruje i u slobodu medija, ali ta sloboda nosi i odgovornost prema drugima, rekao je američki predsjednik. Medjutim, predsjednik Bush je istakao da Sjedinjene Države odbacuju nasilje, te je pozvao vlade da rade na zaustavljanju nasilja, da zaštite živote diplomata i imovinu zemalja koje ono predstavljaju.

Jordanski kralj Abdulah je rekao da uz sve poštivanje slobode medija karikaturalno prikazivanje poslanika Muhameda mora biti osudjeno. U isto vrijeme, rekao je kralj Abdulah proeste i vlastita gledišta treba izražavati na miroljubiv način. Islam je kao i kršćanstvo religija mira i moramo stati na stranu tolerancije, i razumjevanja.

Medjutim, ljutnja zbog objavljenih karikatura se nastavlja izljevati po ulicama širom islamskih zemalja. U Afghanistanu, demonstranti su napali bazu NATO-a, i najmanje četiri demonstranta su ubijena, a četiri vojnika NATO saveza ranjeni. Nekoliko demonstranata je povrjedjeno u susjednom indijskom dijelu Kashmira. U Pakistanu žene i djeca su medju demonstrantima. Na Filipinima, muslimani protestiraju paljenjem danske zastave i transparentima «Danci idite kući», i «Danci neprijatelji Islama». U Indoneziji, najmnogoljudnijoj musliamnskoj zemlji, demonstranti su se okupili ispred danske ambasade u Jakarti.

U Iranu, demonstratni su pred norveškom ambasadom zapalili vatru i bacali kamenje na zgradu. Vrhovni vodja ajatollah Ali Khamnei kaže da protesti nisu protiv krišćana nego protiv «zlonamjernika koji manipulišu političarima u svijetu»

Kao neku vrstu osvetničkog odgovora na karikature, glavni iranski list Hamshahri je objavio da će organizirati nadmetanje za najbolju karikaturu Holocausta, u kojem je 6 miliona Jevreja ubijeno tokom Drugog svjetskog rata.

Glasnogvornik State departmenta, Sean McCormak je osudio takvo nadmetanje.

Sean McCormak, glasnogovornik State departmenta:
Bilo koji pokušaj ismijavanja, ili na bilo koji način izrugivanja užasa Holocausta je jednostavno sramotan.

Što se tiče rastućih protesta, gospodin McCormack kaže da Sjedinjene Države pozivaju na toleranciju i razumjevanje, i traže od vlada da rade na smanjivanju napetosti i podstiču miran dijalog, a ne nerazumjevanje.

XS
SM
MD
LG