Linkovi

C. Patten - Status Kosova treba uskoro riješiti


Bivši evropski komesar za vanjske poslove, Chris Patten, kaže da je koordinirana američka i evropska politika dovela do velikih rezultata na Zapadnom Balkanu. Ipak, on upozorava da bi taj napredak mogao biti narušen nesposobnošću da se iznadje najbolje rješenje za budućnost Kosova. S gospodinom Pattenom je nedavno razgovarala naša novinarka Ivana Kuhar.

Balkan je područje na kojem Amerikanci i Evropska Unija blisko suradjuju, kaže bivši komesar Unije, a danas rektor Univerziteta Oxford, Chriss Patten. Zajednička trans-atlantska strategija je zemlje Zapadnoga Balkana okrenula na stazu reformi, neophodnih za eventualno članstvo u Evropskoj Uniji.

Gospodin Patten medjutim dodaje da je zabrinut da bi progres mogao zastati ukoliko se sudbina srbijanske pokrajine Kosovo ne riješi uskoro.
Evropa traži neko održivo rješenje:

”Tražimo neko rješenje koje neće jednostavno vratiti situaciju na staro stanje; ne želimo uspostavu Velike Albanije - to bi bilo nepodnošljivo. Svako rješenje mora sadržavati jasne i konkretne garancije srbijanskoj manjini na Kosovu.“

Gospodin Patten upozorava protiv podjele Kosova:

”Mislim da bi podjela Kosova bila situacija u kojoj svako gubi. Mislim da je ideja da se problemi Balkana mogu rješiti tako što treba precrtavati nacionalne granice - potpuno pogrešna.“

Evropska se Unija nada da će Srbija započeti stvarati uvjete da i sama udje u evropsku obitelj, naglašuje gospodin Patten. Srbijanska suradnja s Haškim Tribunalom, kao i vladavina zakona uopće, bi svakako imali veliki utjecaj na odnos Amerike i Evrope prema primitku Srbije u zapadne institucije, završava bivši Komesar Unije.

XS
SM
MD
LG