Linkovi

Jača povjerenje birača prema ženama u izboru za najviše državne dužnosti


Januar je bio istorijski mjesec za žene kada je Čile po prvi put izabrao ženu za predsjednika i kada je u Liberiji žena postala prvi šef države u Africi. Da li birači svoje povjerenje okreću prema ženama kao političarima, ili je riječ o slučajnosti?

Američka glumica, Geena Davis, glumi predsjednika Sjedinjenih Država u popularnoj seriji «Vrhovni komandant», TV mreže ABC.

To može biti samo fantazija, ali neki analitičari kažu da bi to mogao biti znak onoga što dolazi. Avis Jones de Weever vodi istraživački institut za pitanja žena u Washingtonu.

Dr. Avis Jones de Weever:
Mislim da je to učinilo stvarnim nešto što ljudi nikada prije nisu mogli osjetiti.

Promjena opažanja se pokazala, kako kaže gospodja Jones de Weever tokom tri mjeseca posebno značajna za žene. U novembru je Angela Merkel postala prva žena kancelar u njemačkoj istoriji. Uskoro, bivša politička zatvorenica, i samohrana majka, Michelle Bachlet je postala prva izabrana žena predsjednik Chilea. I početkom ove godine, bivša ministarka finansija , Ellen Johnson Sirleaf je postala predsjednica Liberije, i prva žena šef države u Africi.

Bivša kongresmenka, iz Demokratske partije, Geraldine Ferraro, dugogodišnja prijateljica liberijske predsjednice kaže da su žene prešle dug put nakon 1984. godine, kada je ona postala prva žena iz jedne od glavnih političkih partija koja se kandidirala za potpredsjednika Sjedinjenih Država.

Geraldine Ferraro, bivša kandidatkinja za podpredsjednika SAD:
Trebale su 21, 22 godine da Ellen dospije do predsjednice Liberije, što nije bilo lako. Prema tome to je napredak, ali jedna žena izabrana u Africi nije dovoljna za promjenu.

Medjutim, gospodja Ferraro kaže da se kako se čini vremena mjenjaju.

Prema aktivistkinji za prava žena u Columbiji, Luz Piedad Calceido, glasači širom svijeta sve više se okreću ženama zbog njihove sposobnosti postizanja sporazuma i iznalaženja zajedničkih stajališta.

Luz Piedad Calceido, aktivistkinja za prava žena u Columbiji:
Ukoliko u tom procesu nemamo žena, mi ne možemo obnoviti našu zemlju. Zašto? Iz jednostavnog razloga što su žene više naučene da brinu o ljudima.

Medjutim, dok neki taj sterotip vide kao snagu, drugi to vide kao slabost, tvrdeći da žene teže da budu jake u domaćim pitanjima, ali slabe kod donošenja vojnih i spoljno-političkih odluka.

Samra Filipović-Hadžiabdić, direktorica Agencije za jednakost spolova u BiH, se sa tim ne slaže.

Samra Filipović-Hadžiabdić:
Žene mogu biti jake, sjetite se samo svoje mame.

Avis Jones de Weever:
Većina ljudi, prirodno misle da su žene više sklone da misle o domaćim pitanjima, nego o vojnim. Ja osobno mislim da žene imaju sposobnosti za oboje.

Pa i kada nisu na položajima predsjednika žene pokazuju da su u prilici da rade sve. Bivša kongresmenka Geraldine Ferraro kaže da žene na istaknutim položajima krče svoj put. Dobar primjer za to je, kako kaže, državna tajnica Condoleezza Rice, kao i Madeleine Albright koja je bila na tom položaju u vrijeme predsejdnika Clintona.

Geraldine Ferraro, bivša kongresmenka:
Gospodja Albright je pažnju američke javnosti fokusirala na činjenicu da žene mogu biti na toj moćnoj poziciji i uticati na vanjsku politiku Sjedinjenih Država, pa time i cijelog svijeta.

I amerikanci misle da bi žena uskoro mogla biti kandidat za predsjednika. Nedavna istraživanja Gallupa i US Today su pokazala da 70 posto birača vjeruju da bi 2008. godine glasali za ženu predsjednika.

Medjutim, u svijetu u cjelini još uvijek je malo žena na vrhunskim položajaima. Isključujući monarhije i nasljedjene položaje, prema podacima iz UN-a od 193 zemlje, samo u 11 su žene na čelu.

Neki predvidjaju da bi se taj broj mogao povećati već ove godine mogućim dolaskom žena na čelo Francuske, Perua i Zambije.

XS
SM
MD
LG