Linkovi

Ethanol za trećinu može smanjiti američku potrošnju uvozne nafte


Predsjednik Sjedinjenih Država, George Bush je u svom ovogodišnjem govoru o stanju nacije ukazao na američku ovisnost od inostrane nafte pozivajući na iznalaženje alternativnih goriva. Koliko je to moguće i koji alternativni izvori su trenutno dostpuni američkim potrošačima?

Amerika učestvuje sa jednom četvrtinom u ukupnoj potrošnji nafte u svijetu. Pola te nafte dolazi iz uvoza, od čega opet 75 posto potroše automobili u Americi. Može li se to promjeniti?

Athan Manuel – Organizacija za istraživanje američkog javnog interesa: Amerikanci u biti nemaju mnogo izbora u prevozu do posla, ili vodjenju djece do škole, i većina koriste automobile.

Predsjednik Bushe je na to ukazao i u svom govoru O stanju nacije:
Da bi američka ekonomija ostala konkurentna potrebna je dostupna energija, i tu imamo ozbiljan problem: Amerika je ovisna o nafti, koja se često uvozi iz nestabilnih dijelova svijeta. Najbolji način da tu ovisnost prekinemo je kroz tehnologiju.

Jedna od mogućnosti je ethanol, koji se obično pravi od kukuruza. Benzin kojeg sada koriste mnogi automobili već sadrži oko 10 posto ethanola, a nova vrsta goriva, E-85, koristi 85 posto ethanola. Cijena goriva E-85 u maloprodaji je konkurentna benzinu. Istina, ethanol je skuplje proizvesti, ali je zato obnovljiv. Trenutno Amerika ima kapacitete da godišnje proizvode 15 milijardi litara ethanola, što bi uvoz nafte moglo smanjiti za jednu trećinu. Predsjednik Bush kaže da to tehnologija može i povećati.

George W. Bush, predsjednik SAD:
Mi smo blizu tehnoloških riješenja koja će osigurati gorivo proizvedeno iz onoga što uzgajamo na našem tlu i koje će biti konkurentne cijene, rekao je predsjendik Bush.

Problem je što uticaj ethanola na okolinu nije sasvim jasan. Naučnici nisu sigurni da li on pojačava efekat staklene bašte i doprinosi općem zagrijavanju. Uz to postoji problem distribucije jer ethanol lako isparava i nije pogodan za slanje kroz cijevi kao nafta.

Bez obzira na to, ne samo Amerika, nego i druge zemlje, kao Brazil na primjer, koji ethanol proizvode iz šećerne trske, opredjeljuju se za to gorivo i ethanol već sa jednom četvrtinom učestvuje u ukupnom gorivu za automobile u Brazilu.

Medjutim, kako kaže Edmound Daukoru, predsjdnik OPEC-a, organizacije zemalja izvoznica nafte, nafta će još dugo biti integralni dio svjetske ekonomije.

Edmound Daukoru, predsjdnik OPEC-a:
OPEC ne djeli mišljenje da se nafta jednostavno može prekonoći zamjeniti, ili u kratkom vremenu, ili da možemo bez nafte u odredjenim dijelovima svijeta. Ja naftu vidim kao izvor energije za cijeli ljudski rod, i to je gledište OPEC-a, kaže gospodin Daukoru.

Ovisnost o nafti će be sumnje potrajati, ali za mnoge zemlje se postavlja pitanje hoće li nafte biti toliko dugo koliko će je trebati. Stoga je iznalaženje alternativnih goriva jedino rješenje.

XS
SM
MD
LG