Linkovi

Hashim Thaci i Obrad Kesić o statusu Kosova


Jedan Kosovski političar i jedan ovdašnji politički analitičar sukobili su svoja mišljenja po pitanju statusa Kosova jučer u američkom Institutu za mir. Kako izvještava novinar Glasa Amerike Barry Wood, njihovi su stavovi po pitanju neovisnosti Kosova bili dijametralno oprečni.

Bivši pripadnik albanske gerile i kosovski političar Hashim Thaci se složio da je 2006 godina ključna za Kosovo. Na Kosovu živi 90 procenata albanskog stanovništva, a od 1999. godine čekamo na neovisnot koju priželjkuje većina -kazao je gospodin Thaci. Srbija , međutim, priželjkuje širu autonomiju, koja ne podrazumijeva neovisnost. Hasim Thachi, koji još uvijek nema 40 godina, se medjutim nalazi na čelu druge po brojnosti stranke na Kosovu sa 27 procenata osvojenih glasova na parlamentarnim izborima održanim 2004 godine. On je takođe član kosovskog pregovaračkog tima. Jučer je Hashim Thaci, ovdje u Washingtonu, upozorio da će do obnavljanja sukoba ponovo doći, ukoliko se Kosovu ne dodijeli neovisnost.

<Ukoliko se desi bilo koji scenario osim neovisnosti, rezultat bi bio razarajući i destabilizirajući za cijeli region.To bi u jednom pravcu potaklo na srpski nacionalizam, te bi u isto vrijeme razočaralo mnoge na Kosovu.>

Obrad Kesić, američki građanin rođen u Srbiji, inače cijenjen politički analitičar za balkanska pitanja, je također upozorio na obnavljanje sukoba ukoliko se Kosovo otcijepi usprkos protivljenu srbijanske vlade.

<Ukoliko se neovisnost nametne bez da se Srbija složi, imat ćete dugotrajnu nestabilnost u BiH, Makedoniji, južnoj Srbiji i ostalim državama u regionu.>

Gospodin Kesić je kazao da pregovorima vjerovatno neće biti postignut konsensus i da će se razgovori o finalnom statusu odgoditi.To bi, po njegovim riječima moglo izazvati novo nasilje od strane kosovskih Albanaca protiv srpske manjine na Kosovu.

Gospodin Thaci je kazao da kosovski političari znaju da neće biti neovisnosti bez garancija za nealbansku manjinu.On poriče da su Srbi na Kosovu pod stalnom prijetnjom, da moraju živjeti u zaštićenim enklavama i da mogu sigurno putovati jedino uz pratnju NATO vojnika.Pregovore o finalnom statusu Kosova vodi bivši finski predsjendik Marti Ahtisari, a pomažu mu predstavnici Sjedinjenih Država, Evropske Unije i Rusije.

XS
SM
MD
LG