Linkovi

2005-ta opasna godina za novinare


Predstavnici Odbora za zaštitu novinara saopštili su da je u 2005. godini 47 novinara poginulo ili su ubijeni dok su obavljajli svoj posao. Osim tog najtragičnijeg ishoda, veliki broj novinara širom svijeta je uznemiravan, hapšeni su i zatvarani.

Među onima koji su izgubili život bio je Klein Cantoneros, voditelj jednog radio programa na Filipinima, poznat po oštrim komentarima protiv korupcije. Njega je ubio naoružani motociklista na ostrvu Mindanao.

Prošle godine novinari su ubijani u Libanu, Rusiji, Bangladešu, Pakistanu, Somaliji, Šri Lanki i drugim zemljama. Daleko najopasnije mjesto za novinare bio je Irak.

Predsjednica Odbora za zaštitu novinara Ann Cooper je izjavila da su 2005. godine u Iraku poginula 22 novinara.

COOPER: Tamošnji pobunjenici smišljeno su napadali novinare-Iračane, upravo zato što su novinari, zato što su u mnogim slučajevima pomagali zapadnim medijima da izvještavaju o sukobu u Iraku, ili zato što su radeći za iračke medije, objektivno izvještavali.

Gospođa Cooper je također istakla da je veoma zabrinjavajuće i to što oni koji ubiju novinara vrlo često i ne budu izvedeni pred lice pravde:

COOPER: To ima užasne posljedice jer se, zbog slučajeva nekažnjavanja, nasilje protiv novinara nastavlja. Mi u Odboru za zaštitu novinara mi smatramo da su za to odgovorne vlade i vlasti. Možda ne direktno, ali su odgovorne za red i zakon u svojim zemljama, odgovorne su za izvršavanje pravde, i ukoliko ne privode pravdi one koji nasrnu na novinare onda doprinose gušenju slobode medija..

Vlade pojedinih zemalja, nastojeći spriječiti opravdane kritike na vlastiti račun, ne prezaju od hapšenja i zatvaranja novinara. Primjera radi, Ivan Hernandez Carillo, jedan od 24 kubanska novinara, koji se još uvijek nalaze u zatvoru nakon obrušavanja Kastrovog režima na nezavisne medije 2003. godine bio je optužen za podsticanje pobune. Nakon suđenja u staljinističkom stilu, izrečena mu je zatvorska kazna u trajanju od 25 godina.

Od ključne je važnosti da zvaničnici zemalja u kojima je sloboda medija pravilo, a ne izuzetak, i nevladine organizacije, poput Odbora za zaštitu novinara, otvoreno govore o opasnostima po slobodu media. Bez novinara koji mogu bez straha iznositi činjenice nijedna zemlja ne može biti poptuno slobodna.

XS
SM
MD
LG