Linkovi

Gradnja sigurnije i stabilnije Evrope


Gradnja sigurnije i stabilnije Evrope, ključni su ciljevi novog predsjedavajućeg Evropske organizacije za sigurnost i saradnju, Belgije, koja je od Slovenije preuzela jednogodišnji mandat prvog januara ove godine.

Na samom početku kalendarske godine, dok se još nije zahuktala briselska politička mašinerija, iz glavnog belgijskog grada se poručuje da će ova zemlja, od juče formalno nova predsjadavajuća OSCE-a, u svoj novi posao uložiti svu diplomatsku energiju i umijeće. U najkraćem, Brisel planira da u narednih godinu dana vodjenja organizacije koja okuplja 55 država, fokusira energiju na gradju sigurnije i stabilnije Evrope, što, iz belgijskog ugla, znači rad na ekonomiji i borbu protiv organizovanog kriminala.

Za državu i njene političke emisare koji vole za sebe reći da nisu bez diplomatskog talenta, važno je da se postojeći politički konflikti, krize i nesuglasice rješavaju "neophodnim kompromisom", za šta je sama belgijska država najbolji primjer. Duboko uvjereni da snažna ekonomska osnova može djelovati kao najbolja preventiva, Belgijanci bi mogli biti sretan izbor za ulogu ekonomskog stratega "na duge staze".

Medjutim, prvi komentari u belgijskoj štampi nedaju previše nade u značaj uloge kakvu će imati Brisel na čelu OSCE-a- ukazuje se, s tim u vezi, na ozbiljne unutrašnje probleme kroz kakve prolazi Evropska organizacija za sigurnost i saradnju i na činjenicu da je njena uloga trenutno najizraženija u monitoringu političkih izbora.

Ipak, cjelovit plan belgijskog predsjedavanja OSCE-om biće poznat kada šef diplomatije te zemlje, Karel De Gucht, odnedavno medjunarodno poznat po nediplomatskim izjavama na račun holandskog premijera Jan Petera Balkenendea, izloži program rada pred Stalnim vijećem OSCE-a, 12. ovog mjeseca u Beču.

XS
SM
MD
LG