Linkovi

Evropski globalni navigacijski sistem


Evropski tehnološki odgovor na američki navigacijski sistem GPS danas je postao realnost- prvi satelit projekta Galileo je uspješno lansiran u orbitu oko zemlje, gdje će mu se, tokom narednih pet godina, pridružiti još 29 satelita koji će zajedno, formiati prvu globalnu civilnu navigacionu mrežu na svijetu.

Ono što su Evropljani dugo zagovarali i za šta su angažovali sredstva nekoliko najačnih država Starog kontineta i značajan privatni kapital, danas je dobilo svoju konkretnu potvrdu- raketa Sojuz je sa raketne instalacije u Bajkonuru u Kazahstanu u orbitu oko zemlje, na visinu od 23.222 kilometra odnijela setelit težak 6.ooo kilograma. Riječ je o prvom od 30 sličnih satelita koji če činiti mrežu Galileo - globalni navigacijski sistem koji bi, sem što je prvi takve vrste namijenjen samo civilnoj upotrebi, biti 10 puta precizniji od postojećeg, američkog GPS-a, kojem je rvenstvena svrha vojna upotreba.

Evropljani su tako "bacili rukavicu" do sada jedinom sličnom sistemu, na koji su se oslanjali svi svjetski uredjaju globalnog poziconiranja- medjutim, već je najavljeno da će dva sistema biti kompatibilni u upotrebi, dok će sami korisnici uvidjeti razliku, ako je bude. Prema Evropskoj agenciji za za svemirska istraživanja, Galileo će, kada 2010. godine pstane operativan, imati preciznost odredjivanja pozicije od jednog metra, moći će pomoći u slijetanju aviona, snalaženju na nepoznatoj cesti, kao i u pronalaženju traženog odjela u robnoj kući. Oni koji budu mali Galileo čip u svojim mobilnim telefonima, moći će lako svoje mobilne komunikacijske sprave pretvoriti u navigacione uredjaje, snalazeći se u nepoznatom gradu i sl.

Cijeli Galileo projekat bi, prema planovima, trebao naći upotrebu u najširem civilnom životu, i na najudaljenijim dijelovima svijeta, a cijena njegovog stavljanja u pogon se procjenjuje na 3 i po milijarde eura.

XS
SM
MD
LG