Linkovi

Špijuniranje i nadgledanje unutar SAD


Lideri muslimana u Sjedinjenim Državama jučer su ponovili svoju zabrinutost u povodu izvještaja da su vlasti nadgledale privatno vlasništvo muslimana u nastojanju da spriječe napade al-Qaide. Prvi je o tome pisao magazin US News and World Report, prošlog petka. Time su kontroverze oko špijuniranja američkih gradjana, o kojima je ranije pisao New York Times, dodatno pojačane.

Predsjednik Bush je ranije potvrdio da je odobrio prisluškivanje, ali da je riječ o osobama za koje se zna da imaju veze sa al-Qaidom. Na nove tvrdnje o tajnom nadgledanju prostora u privatnom vlasništvu američkih muslimana, još nije zvanično regairao.

Medjutim, u petak je FBI potvrdio da je vršeno tajno praćenje radijacije oko privatnih zgrada, bez odobrenja suda, u nastojanju da se spriječe teroristički napadi. Odbijajući dati dodatne detalje, uključujući broj takvih zgrada i džamija koje su nadgledane, zvaničnici FBI su su rekli da je praćenje vršeno nakon terorističkih napada 11. septembra 2001. godine i sa javnih mijesta, za što nije potrebno odobrenje suda.

Magazin US News and World Report je u petak izvjestio da je promatrano više od 100 muslimanskih objekata na širem području Washingtona, i najmanje u još pet drugih gradova gdje je podizan nivo upozorenja od terorističkih napada. Spomenuti su Chicago, Detroit, Las Vegas, New York i Seattle. Prema pisanju magazina, promatrane su džamije, kuće, i firme u vlasništvu muslimana.

2001. godine Vrhovni sud Sjedinjenih Država presudio je glasanjem 5 naprema 4 da je neophodno pribaviti sudski nalog za korištenje naprava za osmatranje iza zidova predpostavljenih kriminalnih aktivnosti.

Otkrivanje tajnog promatranja muslimanskih objekata usljedilo je ukratko nakon što je New York Times objavio da je Nacionalna agnecija za sigurnost sa ključnim telekomunikacijskim firmama elektronski pratila veći broj komunikacija, i da je to, navodno radila bez odobrenja suda.

Izvještaj je bio u suprotnosti sa ranijom izjavom predsjndika Busha da praćenje nije bilo široko rašireno i da je bilo usmjereno samo na osumnjičene teroriste.

Program je ograničen na one za koje se zna da imaju veze sa al-Qaidom, ili njoj pridruženim grupama, rekao je predsjendik Bush.

Predsjednik Bush, koji je otišao na svoj ranč u Texas, nakon što je Božić proveo u Bijeloj kući, nije komentirao posljednje izvještaje, ali neki od nacionalnih liedra su se jasno oglasili.

Svećenik Jesse Jackson, dugogodišnji mirovni aktivista i zagovornik gradjanskih prava je zatražio punu istragu, govoreći da predsjednik mora reći koga je špijunirao.

Jesse Jackson, svećenik i mirvni aktivista:Ako se utvrdi da je to neustavno on mora biti smjenjen. Mi ne možemo ostati mirni i pustiti da se naša demokracija ptkopava fašističkom praksom, bio je izrazito oštar Jesse Jackosn.

Izvršni direktor Vijeća za Američko Islamske odnose, Nihad Awad se upitao:Zašto se prema nama odnose na ovaj način, zato što smo muslimani. Mi želimo da predsjednik pojasni svoje stajalište u pogledu muslimanske zajednice. Nema potrebe za ovaj program jer sve nas, američke muslimane predstavlja u lažnom i pogrešnom svjetlu.

Medjutim, bivši državni sekretar Colin Powell je stao u odbarnu programa domaćeg špijuniranja, rekavši da predsjednik ima obavezu da zaštiti amerikance. Govoreći za tv mrežu ABC, gospodin Powell je rekao da je predsjednik mogao pribaviti odobrenje suda prije, ili poslije tajnog prisluškivanja, ali da nema ništa pogrešno u tome što je predsjednik koristio tajno elektronsko prisluškivanje.

Zakon o stranom obavještajnom prisluškivanju dozvoljava istražiteljima da to rade prije odobrenja suda, ukoliko u roku od 72 sata to odobrenje službeno zatraže.

Od 1979. tajni sud, koji daje takva odobrenja, dobio je 19 hiljada zahtijeva od američkog ministarstva pravosudja, i odbio je samo četiri slučaja.

XS
SM
MD
LG