Linkovi

Razgovori o promjeni Ustava BiH se nastavljaju u januaru


Nakon jučerašnjih četrnaestosatnih razgovora o ustavnim promjenama, konkretnog dogovora nema. Veći broj prijedloga našao se na stolu, no oni se, očito je mogu razvrstati u dva suprotstavljena koncepta.

Jedan od njih preferira postojanje predsjednika države, sa ili bez potpredsjednika, koji u svakom slučaju ne bi bili birani na principu entitetskog glasanja, već ili direktno na izborima, ili bi ih birao Predstavnički dom prostom većinom.

Drugi koncept, kojem su sklone političke partije iz RS, podrazumijeva također postojanje Predsjednika, ali u Predsjedništvu BiH, gdje bi se rotacija na čelnoj funkciji obavljala svakih 16 mjeseci, a njegovi članovi bili bi birani uz princip poštivanja entitetske većine.

Američki ambassador u BiH, Douglas Mcelhaney, ipak, smatra uspjehom što su sada svi prijedlozi na papiru, što su domaći političari spremni za nastavak pregovora, i podsjeća na američki stav da je najoptimalnije rješenje jedan predsjednik sa jasno definiranim ovlastima : Mislim da je vrlo bitno da BiH govori i ima taj jedan glas kojim će govoriti, čak iako se radi o nekom predsjedniku ili nekoj instituciji koja je više ceremonijalna nego izvršna u tom smislu. Barem mi tako gledamo na stvari.

Gospodin Meklheni nije želio komentirati stavove pojedinih učesnika u pregovorima: Moj posao je da pokušam da učinim sve što je u mojoj moći, da se ovdje uspostave efikasne institucije, uključujući i Predsjedništvo.

Očekujući da bi pregovori trebali biti završeni do marta 2006, g. Meklheni ističe da je to rok koji su odredili sami pregovarači. Ukoliko se napredak ne desi, nastavlja ambasador, narod BiH znat će ko je odgovoran za to i zaključuje da se njegova uloga sastoji u pokušaju usuglašavanja stavova, za što ima snažnu podršku Vlade SAD.

XS
SM
MD
LG