Linkovi

Ne samo da možemo dobiti  nego mi već dobijamo rat u Iraku


Predsjednik Sjedinjenih Država, George W. Bush, obraćajući se sinoć američkim gradjanima u direktnom TV prenosu iz Ovalnog ureda u Bijeloj kući, je priznao da su operacije u Iraku teže nego se očekivalo, ali da bi prijevremeno povlačenje poslalo signal da se Sjedinjenim Državama ne može vjerovati. Jutros, u pojačanoj kampanji pridobijanja američke javnosti za svoje akcije u Iraku predsjednik Bush je u Bijeloj kući održao i konferenciju za novinare.

Predsjednik se naciji obratio iz Ovalnog ureda iz kojeg je u martu 2003. godine saopćio odluku o invaziji na Irak. Govoreći gotovo tri godine kasnije on je rekao:

<Neki gledaju na teškoće u Iraku i zaključuju da je rat izgubljen, i da nije vrijedan dodatnog ni jednog penija, ni jednog dana. Ja to ne vjerujem. Naši vojni zapovjednici to ne vjeruju. Naši vojnici na terenu, koji podnose najveće žrtve, to ne vjeruju.>

Povlačenje prije pobjede bio bi čin nebrige i nečasti i ja to neću dozvoliti, rekao je predsjednik Bush, naglašavajući:

<Dragi moju sugradjani: Ne samo da mi možemo dobiti rat u Iraku, nego mi već dobijamo rat u Iraku.>

Medjutim, nakon gotovo tri godine, i više od 2150 poginulih Amerikanaca, i kako je sam procjenio oko 30 hiljada mrtvih Iračana, popularnost predsjednika Busha je drastično opala, i oko polovine Amerikanaca misle da je rat bio greška. Sinoćnjem obraćanju na američkoj nacionalnoj tv mreži, predhodila su četiri ključna govora u kojima je predsjednik Bush, izmedju ostalog, preuzeo odgovornost za naredbu o invaziji Iraka na osnovi, kako je sam rekao, netačnih obavještajnih podataka. Sinoć je on rekao:

<Ja znam da su neke od mojih odluka dovele do strašnih gubitaka, i ni jedna od tih odluka nije olako donesena. Ja znam da je ovaj rat kontroverzan, ipak biti vaš predsjednik zahtijeva da se uradi ono što je pravo i prihvate posljedice.>

Predsjednik je naglasio da za Sjedinjene Države sada u Iraku postoje samo dvije opcije - pobjeda ili poraz.

On je naglasio da su irački izbori početak, kako je rekao ”ustavne demokracije u srcu Srednjeg Istoka“, dodajući medjutim da izbori neće značiti i kraj nasilja.

Predsjednikov govor je i nastojanje Bijele kuće da odgovori na pritužbe da nema čvrstu strategiju vodjenja rata. On je sinoć kritiku demokrata na način na koji vodi rat u Iraku nazvao defetizmom, bez činjenica.

U prvim reakcijama senator iz Wisconsina, Russ Feingold je rekao da predsjednik Bush treba iznijeti vremenski plan povlačenja američkih vojnika, nazvavši predsjednikovu politiku u Iraku zavodjenjem, dodajući da ona podkopava američke napore u borbi proiv al-Qaide i njenih saveznika.

Medjutim, lider većine u Senatu, republikanac Bill Frist je rekao da je predsjednik iznio ”hrabru i otvorenu viziju budućnosti Iraka“, a predsjedavajući Zastupničkog doma, takodjer iz Bushove Republikanske partije, Dennis Hastert je rekao da će Bushov plan za Irak ”zaštititi Amerikance, donijeti stabilnost u region i proširiti slobodu iračkog naroda“.

XS
SM
MD
LG