Linkovi

BiH gost na sastanku ministara odbrane Jugoistočne Evrope u Washingtonu


Danas je u Washingtonu održan deseti po redu godišnji sastanak ministara odbrane Jugoistočne Evrope, na kojoj je Ukrajina postala punopravana članica ove organizacije. Izvještava Mirela Bruk.

Na početku današnje konferencije predsjedavajući organizacije SEDM, koja okuplja ministre odbrane jugoistočne Evrope, Besnik Baraj, se zahvalio američkim domaćinima na organiziranju konferencije u Washingtonu .

<Proces koji promovira SEDM je od velike važnosti za region , u cilju izgradnje sigurnijeg okruženja, ne samo u SE Evrope, već i u susjednim regionima također. Ovaj proces, što jesu njegove glavne namjene, je da olakša euro-atlantske veze svih država u regionu. Istorijska odluka koju su donijele sedam država uključujći raspoređivanje snaga u Afganistanu, uključuje i proširivanje SEDM-a sa novim članicama koje će dati novu dimenziju borbi svijeta s novim izazovima.>

Potposivanjem sporazuma o pridruživanju Ukrajina je postala punopravna članica SEDM-a, te ih sada ukupno ima jedanaest uključujući Albaniju, Bugarsku, Hrvatsku, Grčku ,Italiju, bivšu jugoslovensku republiku Makedoniju, Rumuniju, Sloveniju, Tursku i Sjedinjene Države. Na konferenciju su pozvane još tri zemlje, Moldavija kao posmatrač i BiH i Srbija i Crna Gora kao gošće.

Ministar Rumsfeld je ovom prilikom rekao:
Želio bih posebno pozdraviti ukrajinskog ministra odbrane Anatolija Hrystenka na njihovom prvom sastanku kao punopravane članice, a poseban pozdrav upućujem posmatračima iz Moldove, BiH i Srbije i CG. Svima izražavam dobrodošlicu, radujemo se izgradnji snažnijih veza između naših država. Važnost ovog sastanka se očituje u suradnji na polju raspoređivanja Brigade Jugoistočne Evrope. Važnost ove suradnje je jasna zbog novih prijetnji sigurnosti u odnosu na ono što smo vidjeli u Baliju, Beslanu, Madridu ,Londonu i našoj zemlji. Mi smo zahvalni što su zemlje koje su ovdje prisutne, na istom putu s nama.

SEDM je formiran 1996 godine kao regionalna inicijativa koja služi kao most između euroa-atlanskih institucija, posebno u pogledu suradnje sa NATO savezom. Osnovni zadaci ove organizacije su promoviranje mira i stabilnostiu regionu, poboljšanje suradnje i regionale sigurnosti, kao i pružanje podrške Partnerstvu za mir. Očekuje se da u toku dana ministri razgovaraju upravo o raspoređivanju trupa iz Jugoistočne Evrope u okviru međunarodnih snaga u Afganistanu u 2006 -oj i načinima osiguranja sigurnosti na Kosovu tokom razgovora o finalnom statusu i reorganziaciji KFOR-a.

XS
SM
MD
LG