Linkovi

Novi način mjerenja žive u ribljem mesu


Neki stručnjaci za ishranu tvrde da određene vrste ribe mogu biti opasne po ljudsko zdravlje zbog visokog nivoa žive. Drugi pak tvrde da su koristi koje ribe znače za čovjekov organizam veće od potencijalnih rizika. Šta je tačno?

Novinarka televizijskog programa Glasa Amerike Paige Kollock pripremila je rubriku u novom načinu na koji bi svaka osoba mogla odlučiti da li jesti ribu ili ne.

Riblje meso je puno vitamina. Sadrži i veliki procenta Omega-3 masnoća korisnih za saniranje upalnih procesa, prevenciju stvaranja krvnih ugrušaka, pravilan rad srca, što smanjuje rizik srčanog udara i pospješuje rad mozga.

Međutim, prema analizama nadležnih agencija američke vlade i nekih grupa za zaštitu okoline, određene vrste ribe sadrže visok nivo žive, toksičnog elementa koji može izavati oštećenja mozga, naročito kod još nerođene djece.

Oprečnost stavova o korisnosti ribljeg mesa zbunjuje, a jedna nedavna analiza 250 konzervi tune, lososa i skuše dala je samo djelimičan odgovor.

Charles Santere, toksikolog sa Univerziteta Purdue, Indiana:
Više je vrsta konzervi tunjevine. Po našim analizama, komadi svijetle tune u vodi sadrže izuzetno mali nivo žive i tu vrstu mogli bismo preporučiti trudnicama, dojiljama i za ishranu male djece.

Sve do sada, kmplikovane laboratoriske anlize bile su jedini način određivanja nivoa žive u mesu određenih vrsta riba. Zahvaljujući novoj tehnologiji, stvari se mijenjaju. Sada postoje jednostavni uređaji.

Malcolm Wittenberg, predstavnik kompanije Microanalytical:
Ovaj uređaj će pokazati kupcima prosječan nivo žive u određenim vrstama ribe, odnosno za svaki testirani dio ribljeg mesa..... Primjera radi, ima komada tune koji mogu sadržavati i 300 puta više žive, nego neki drugi komad tune.

Gospodin Wittenberg se nada da će ovakva vrsta uređaja biti korištena i za pravljene odgovarajućih naljepnica za riblje meso. I drugi stručnjaci smatraju da su uređaji za testiranje nivoa žive u ribljem mesu vrlo dobro sredstvo da kupac dobije pravu informaciju.

Dr. Jane Hightower, toksikolog:
Sada je zaista moguće lako i na tezgi mjeriti nivo žive. Kkupci će znati šta kupuju. Neće to više biti rulet.

S druge strane, u federalnoj agenciji za hranu i lijekove strahuju da bi to moglo obeshrabriti kupce da kupuju riblje meso. Roditeljima, poput Joan Davis, dopada se takva mogućnost. Njen 12-godišnji sin Matthew jeo je ribu svaki dan prije nego što je utvrđeno da ima visok nivo žive u krvi. Osjetilo se to i u školi.

Joan Davis, Matthewova majka:
Imao je teškoća prilikom formiranja rečenica i pisanja pismenih radova.

Na sreću, Mattheovo zdravstveno stanje je poboljšano.

Nažalost, do sada su nadležni u samo jednom malom lancu prehrambenih prodavnica u Kaliforniji dozvolili korištenje mašina za mjerenje nivoa žive u ribljem mesu.

XS
SM
MD
LG