Linkovi

Kako zaustaviti ilegalnu imigraciju u Ameriku


Jedan od većih američkih problema je ilegalna imigracija. Samo iz Mexika godišnje u Ameriku ilegalno udje milion ljudi. Da bi riješio taj problem, predsjednik Bush je jučer tokom boravka u Arizoni nastojao dobiti podršku za svoj paket imigracijskih refomi.

U Arizoni, gdje se američke granične patrole svakodnevno susreću sa ljudima koji preskaču ogradu da bi ilegalno ušli u Ameriku, predsjednik Bush je ponovio obećanje da će zaštititi američke granice.

G. W. Bush:
Sigurnost naših granica je bitna za sigurnost zemlje.

Govoreći čuvarima granica i carinicima u hangaru Zračne baze u Tucsonu, u Arizoni, predsjednik Bush je naglasio svoj plan unapredjenja imigracijskog sistema zemlje boljim provodjenjem zakona, većim brojem pritvornih jedinica, i dodavanjem još hiljadu graničara. Predsjednik je takodjer od Kongresa zatražio da odobri program privremenog rada stranaca.

G.W.Bush:
Mi ćemo pooštriti imigracijske zakone i zajedno sa Kongresom ustanoviti program privremenog rada stranaca koji će smanjiti pritisak na granice, omogućiti radnicima da se ne kriju i odbaciti amnestiju.

Trenutno, jedanaest miliona stranaca ilegalno rade u Sjedinjenim Državama. Lideri u Kongresu se slažu da su potrebne promjene, ali su podjeljeni oko predsjednikovog prijedloga programa privremenog rada, koji bi radnicima bez dokumentacije omogućio ostanak u zemlji, bez kazne i u roku od 6. godina. Kritičari kažu da je prijedlog isuviše blag prema ilegalnim imigrantima, dok ostali tvrde da planirane reforme ne idu dovoljno daleko. Advokat za imigraciona pitanja, Laura Reiff vjeruje da je predloženi program nepraktičan.

Laura Reiff, advokat:
Nevjerujemo da će ljudi iz ilegalnosti doći da podpišu, što već ne ispunjava namjere nacionalne sigurnosti. Mi želimo znati ko je ovdje kako bi mogli koristiti naše ograničene zakonske mehanizme da idemo za lošim momcima.

Neki amerikanci vjeruju da vlada ne radi dovoljno. Blizu milion ilegalnih imigranata pokušalo je preći američku granicu sa Mexikom prošle godine, podstičući na stotine dobrovoljaca da se pridruže timu gradjana Minutmen, civila koji patoliraju uz granicu i obavještavaju zvaničnike o sumnjivim prelascima, i fotografiraju ilegalne radnike i njihove poslodavce.

Dobrovoljac iz Marylanda, Chuck Floyd odbija tvrdnju da su članovi dobrovoljne organizacije za borbu protiv zločina, ali tvrdi da se nešto mora raditi.

Chuck Floyd, dobrovoljac Minutmena:
Prije svega moramo osigurati naše granice, to je pod obavezno. Zatim treba da radimo sa Kongresom, State departmentom, Ministarstvima pravosudja i Unutarnje sigurnosti kako bi ovaj haos priveli kontroli.

Predsjednik Bush će sličnu poruku uputiti danas u Texasu, ali koliko će predsjednikov plan krenuti naprijed zavisi od članova Kongresa koji su raspravu o imigracijskoj refomi odgodili do početka iduće godine.

XS
SM
MD
LG